Microsoft plant event om nog een CrowdStrike-IT-storing te voorkomen

©Unsplash

Microsoft organiseert event om IT-storing voor te zijn
24 augustus om 22:00

De grote CrowdStrike-IT-storing mag dan ruim een maand geleden zijn, het houdt de gemoederen nog steeds bezig. Microsoft organiseert zelfs een evenement om te voorkomen dat het nog eens gebeurt.

In september heeft Microsoft de bijeenkomst gepland, waarbij het eens stevig om tafel wil over cybersecurity-systemen en hoe die kunnen worden verbeterd. Dat dit nodig is blijkt wel uit de fout bij CrowdStrike half juli. Hierdoor konden vluchten niet vertrekken, moesten ziekenhuizen operaties uitstellen en meer. Reden voor Microsoft om het hoog op te nemen: 8,5 miljoen Windows-computers waren getroffen door de problemen op 19 juli.

CrowdStrike-storing

Microsoft laat weten in een blog: “De CrowdStrike-storing van juli heeft belangrijke lessen voor ons in petto om toe te passen op het ecosysteem.” Het is damage control van het bedrijf, dat weliswaar niet de schuldige was van de storing, maar waarvan de betrouwbaarheid mogelijk toch een knauw heeft gekregen. De storing heeft bovendien veel bedrijven wakker geschud: zijn we allemaal wel genoeg voorbereid op wanneer IT-systemen falen. Maar toch ook wel: hoe zorgen we dat er snel een plan B is bij een kink in de kabel?

Reden voor Microsoft om een evenement te organiseren waar het met belangrijke mensen uit de politiek en industrie deelt wat zijn visie is, maar ook het gesprek aan wil om een veerkrachtiger ecosysteem te maken. CrowdStrike is ook bij het evenement aanwezig: het bedrijf heeft inmiddels 9 miljard van zijn marktwaarde verloren en is aangeklaagd door zijn aandeelhouders. Die stellen dat het bedrijf heeft verborgen dat inadequaat softwaretesten voor zo’n grote storing kan zorgen. En dat slechte softwaretesten is ook wat CrowdStrike in deze situatie heeft gebracht: het zou software bijvoorbeeld niet gefaseerd uitrollen, met alle gevolgen van dien.

Windows Endpoint Security Ecosystem Summit

De conferentie, die Windows Endpoint Security Ecosystem Summit heet, zou moeten zorgen voor langetermijnacties en kortetermijnacties om de beveiliging te verbeteren en zo’n grote storing in de toekomst te kunnen voorkomen. 

Bekijk hier de memes over de storing.