©Unsplash

Chinese automakers storten zich op robot-fabrieksmedewerker

Chinese automakers zetten vol in op mens-achtige robots

26 augustus om 00:19

China stort zich op het maken van menselijke robots om auto’s te helpen maken. Tesla is daar ook mee bezig, maar tijdens de World Robot Conference kondigde het ene na het andere Chinese bedrijf een eigen humanoïde robot aan.

De robots zijn niet gemaakt om bijvoorbeeld als butler of vriend te dienen voor mensen in huis: het zijn robots die in de industrie aan de slag gaan. In dit geval vooral de auto-industrie. Dat is voor de Chinese automakers iets makkelijker voor elkaar te boksen dan voor Tesla, omdat Chinese automerken veel overheidssteun krijgen. Tegelijkertijd hebben ook de Chinezen zo hun uitdagingen, waaronder grote concurrentie. 

Mens-achtige robots

De robots lijken dus op mensen en werken met een accu om ze flexibeler te maken. Het idee is dat deze robots straks in plaats van menselijke werkers aan de slag gaan. Als de plannen van de Chinezen lukken, dan worden de elektrische auto’s van de toekomst zoveel mogelijk gebouwd door robots. 

Het land is zo gedreven om hierin grote stappen te maken omdat het dezelfde soort aanpak hanteerde voor het ontwikkelen van meer elektrische auto’s en daarin kent het grote successen. Hierbij is de toeleveringsketen ook belangrijk en moet die zoveel mogelijk Chinees zijn. 

Robotica-investeringen

Beijing heeft ongeveer 1,4 miljard euro geïnvesteerd in robotica en daar komt nog eens zo’n zelfde bedrag bij voor specifiek de humanoïden. Dit type robots belooft heel populair te worden: volgens Goldman Sachs zou de wereldwijde markt van humanoïde robots 38 miljard euro waard zijn in 2035. 

China hoopt hierin een grote rol te spelen: Tesla mag zijn Optimus-robot dan hebben getoond en een grote faciliteit openen in China, de Chinezen verwachten dat ze de productieprijs aanzienlijk omlaag kunnen krijgen van de robots en daarmee waarschijnlijk ook de bolides die van de band komen.

Blijf op de hoogte met onze app.

Lees meer over:

Deel via