Elektrische schepen hebben nu ook een laadpaal op zee

©Parkwind/Change INC

Elektrische schepen hebben nu ook een laadpaal op zee
26 augustus om 10:12

In Nederland en België kun je overal je elektrische auto opladen. Waar je ook bent er is altijd wel een laadpaal in de buurt. Elektrische schepen hebben voor het eerst nu ook een laadpaal.

Het Belgische bedrijf Parkwind bouwt windturbines op zee. Om dit nog efficiënter te kunnen doen heet het een laadpaal geïnstalleerd waar de onderhoudsschepen kunnen laden.

Laadpaal op zee

De definitie laadpaal moet hiervoor wel worden herschreven. De door een Brits bedrijf gemaakte laadfaciliteit heeft het formaat van een klein booreiland en dat is toch wat anders dan die paal bij jou in de straat.

Elektrische schepen die voor de bouw en het onderhoud van de windmolens worden ingezet kunnen hier laden. Tot nu toe moesten deze schepen daarvoor terugkeren naar de wal en dat is natuurlijk niet efficiënt. De energie die de schepen in gaat, wordt ook op dat moment opgewekt zodat ook daar aan de belofte van groene energie wordt voldaan.

Via een online platform kunnen de schepen een laadsessie boeken op de Noordzee. Het laden van de schepen gaat helemaal ‘handsfree’ want er komt geen mens aan te pas. De laadkabel hangt boven het wateroppervlak waar het te laden schip zich onder positioneert.

Op het dek is een trechter gemonteerd waarin de laadkabel zal worden neergelaten en er automatisch een verbinding tot stand komt. Ook het Nederlandse Damen Shipyards Group werkt samen met de Britten aan een dergelijke techniek. Alleen zal het elektrische schip dat Damen bouwt direct aan de windturbine kunnen laden.

Niets missen? Abonneer je op de nieuwsbrief