Prijs PlayStation 5 voor de derde keer verhoogd in Japan, krijgen wij ook een prijsstijging?

©Unsplash

Prijs PlayStation 5 in Japan omhoog, hier in Nederland ook?
27 augustus om 12:36

De PlayStation 5 is nu bijna vier jaar oud, en dan zou je een prijsverlaging verwachten. Maar de inflatie zorgt er juist voor dat de spelcomputer duurder wordt.

De PlayStation 5 is er in twee varianten, en kostte in 2020 bij zijn verschijning 399 euro zonder disc-drive en 499 euro met. Daar ging in 2022 al 50 euro bovenop. Die prijzen zijn gehandhaafd met het iets dunnere vernieuwde 'Slim'-model: ook 449 euro voor de Digital Edition, 549 euro voor de versie met discdrive.

In PlayStation-thuisland Japan is de PS5 zelfs al twee keer in prijs verhoogd, en volgt nu nog een prijsverhoging. Met die derde prijsverhoging wordt de PS5 zo'n 20 procent duurder in Japan. De Digital Edition kost nu 72.980 yen, de versie met discdrive moet 79.980 yen kosten. En dat is omgerekend… zo'n 450 en 500 euro.

Ook een prijsverhoging voor ons?

De prijsstijging komt op zo'n 13.000 yen, omgerekend ongeveer 80 euro. Daarmee is de PlayStation 5 in Japan dus alsnog iets goedkoper dan hier in Europa, maar de prijzen komen aardig overeen. Vooral de disc-versie is in Japan iets goedkoper dan hier, vermoedelijk omdat fysieke media in Japan nog steeds veel populairder zijn dan in Europa en de VS.

Het is vooral de vraag: krijgen wij ook weer zo'n prijsverhoging voor de kiezen? Daar lijkt het niet op, en dat komt omdat de Japanse yen de afgelopen maanden veel waarde heeft verloren vergeleken met de dollar. De euro doet het de afgelopen tijd juist iets beter.

Sony Japan schrijft de prijsverhoging toe aan "een moeilijke externe omgeving, inclusief wereldwijde economische schommelingen". Die schommelingen zijn er in veel andere afzetmarkten van de PS5 minder, dus daar zal de prijs vermoedelijk niet stijgen. Het is ook een balanceer-act voor Sony, want er moeten ook genoeg exemplaren van de PS5 verkocht worden. Het bedrijf verwacht dit kwartaal 18 miljoen stuks van de PS5 te verkopen, waar dat er vorig jaar nog bijna 21 miljoen waren.

Meer PlayStation 5 en mis niets met onze Bright-app.