©LG

Deze nieuwe schermtechniek overtreft OLED

Deze techreus is het gelukt: een nieuw scherm dat het huidige OLED overtreft

27 augustus om 20:24
Laatste update: 27 augustus om 20:34

Fabrikant LG is bezig met de ontwikkeling van PHOLED-schermen. PHOLED belooft een grote stap voorwaarts te zijn in de wereld van beeldschermen, met als belangrijkste voordeel een veel hogere efficiëntie en helderheid dan huidige OLED-schermen. LG hoopt met de ontwikkeling aartsrivaal Samsung voor te blijven.

OLED-schermen hebben al jaren moeite met het efficiënt produceren van blauw licht. Dit probleem zou met PHOLED opgelost kunnen worden. De techniek maakt gebruik van fosforescerende materialen voor alle kleuren, inclusief blauw. Dit in tegenstelling tot huidige OLED's, die voor blauw licht nog steeds minder efficiënte fluorescerende materialen gebruiken. 

Er is echter nog één belangrijk probleem. Het maken van blauwe PHOLED’s met een lange levensduur is tot nu toe zeer moeilijk gebleken. LG zou er nu toch in geslaagd zijn om het PHOLED-scherm te maken op basis van het blauwe, zoals LG het noemt, 'droom-OLED-materiaal'. Dat melden bronnen binnen de industrie aan de Koreaanse techsite ETNews. Veel technische informatie is er nog niet over bekend.

Ten vroegste in 2025

Het is nog niet duidelijk wanneer we de eerste PHOLED-schermen in de winkel kunnen verwachten. ETNews denkt dat LG de technologie op zijn vroegst in 2025 zou kunnen presenteren, maar waarschijnlijk eerst als prototype op grote technologiebeurzen. De technologie zal de jaren erop wellicht alleen beschikbaar zijn in de allerduurste modellen.

Samsung komt er ook mee

Toch staat LG onder druk om de technologie zo snel mogelijk op de markt te brengen. Het is immers niet het enige bedrijf dat werkt aan PHOLED’s. Vorig jaar berichtte Bright bijvoorbeeld dat ook concurrent Samsung PHOLED-schermen voor smartphones zou ontwikkelen. Ook die zullen ten vroegste in 2025 op de markt verschijnen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of meld je aan voor onze nieuwsbrief.