©Ziggo

Ziggo zet door: verplichte reclames voor je opgenomen tv-programma's

Ziggo zet omstreden beleid door: verplichte reclames bij je eigen opnames

28 augustus om 19:12
Laatste update: 28 augustus om 19:20

Ziggo is weer begonnen met het tonen van verplichte reclameblokken bij tv-programma's die klanten zelf hebben opgenomen. Dit beleid heeft geleid tot boze reacties van Ziggo-klanten.

In mei kreeg Ziggo veel kritiek van klanten toen bekend werd dat de provider klanten die met hun Mediabox programma’s van de RTL-zenders opnamen reclames voorschotelde. Je moet eerst die extra reclames kijken voordat je de door jou opgenomen programma's kunt bekijken. De extra reclames zijn dus niet door te spoelen. 

TV-opnames in de cloud

De mediaboxen van Ziggo slaan tv-opnames op de servers van het bedrijf op, een functie die CloudPVR heet. "Bij de start van de opname krijgen kijkers een korte, niet-doorspoelbare reclame van maximaal 1 minuut te zien. Daarna kunnen ze het programma zoals gewoonlijk bekijken", verklaarde Ziggo eerder. Het beleid geldt voorlopig alleen voor programma's van zenders van RTL Nederland. 

Nadat de verplichte reclames een tijdje waren verdwenen, brengt Ziggo ze nu toch weer terug bij de opnamefunctie van de Mediabox Next, Mediabox XL en Next Mini. Ziggo-klanten meldden dat ze de afgelopen dagen de reclames weer voor hun opgenomen RTL-programma’s zien. Velen zijn daar, op z’n zachtst gezegd, niet blij mee.

'Mij zijn ze kwijt'

Op het forum van Ziggo uiten gebruikers hun ongenoegen. "Als er geld te halen valt, dan staat Ziggo vooraan in de rij. Misschien heeft Ziggo even gewacht totdat alle negatieve reacties zijn verdwenen, om de reclame daarna weer aan te zetten", schrijft een van hen. "Het is voor Ziggo gratis geld en wat de klant ervan vindt, dat interesseert Ziggo geheel niets", vindt een andere boze gebruiker.

Sommige klanten willen hierom hun abonnement bij Ziggo nu gaan opzeggen. "Helaas, dus dat wordt toch nog een maand tobben totdat mijn abbo op een glasvezelaanbieder gaat en ik met KPN en NLZiet verder ga. Mij zijn ze kwijt." Anderen zetten ook vraagtekens bij de strategie van Ziggo. "Hoe krijg je mensen naar de streamingdiensten? Door mensen te dwingen reclame te kijken", reageert een bezoeker van TotaalTV.

Concurrenten

Andere providers, zoals KPN, hebben nog geen vergelijkbare plannen. Wel is het zo dat als je programma’s van RTL- en SBS-zenders via de interactieve tv-gids terugkijkt, dat je bij de meeste providers ook niet door te spoelen reclameblokken krijgt. Maar bij de concurrenten van Ziggo is dat bij je eigen opnames niet zo.

Lees meer nieuws over Ziggo en mis niets met ons populaire WhatsApp-kanaal