© Bright

Is deze Prusa MK4S de beste 3D-printer?

Getest: deze nieuwe 3D-printer is de beste keus

29 augustus 2024 om 19:59
Update: 29 augustus 2024 om 20:07

3D-printer-fabrikant Bambu Labs veroverde in korte tijd een flink marktaandeel met hun P1P, P1S, X1C en A1-printers. Maar de nerds uit Tsjechië van concurrent Prusa slaan nu terug met de MK4S: een 3D-printer die een sprintje kan trekken. Rutger heeft de MK4S getest.

Vorig jaar dook ik in de wereld van 3D printers (lees deel 1, 2 en 3) en zette ik de Prusa MK4 en Bambu Labs P1S naast elkaar. De Bambu was sneller én goedkoper. Maar de Prusa MK4 was open-source, in Europa gebouwd én werkte altijd probleemloos. Maar net als met een stukje biologisch vlees, is het soms lastig om mensen te overtuigen een idealistische keuze te maken. Zeker als de Bambu echt flink goedkoper én flink sneller is.

Goedkoper is de Bambu Labs P1S nog steeds met een vanafprijs van 750 euro (maar regelmatig in de aanbieding voor 600 euro). De P1P (zonder behuizing is soms zelfs voor 500 euro te bestellen. Vergelijk dat met de Prusa van 890 euro voor de kit die je zelf nog in elkaar moet zetten of 1200 euro voor de ready-to-go printer. Dan snap je waarom mensen voor de Chinese concurrent kiezen.

Verbeteringen

Maar met de MK4S wordt het eenvoudiger de Prusa te kiezen. Het prijsverschil is er nog steeds, maar door betere koeling van de printkop kun je nu overhangs printen van wel 75º. Dat betekent dat je ongeveer in de lucht kunt printen, zelfs als het maar een heel klein stukje verbonden is met de rest van je werkstuk. Bovendien zit er een nieuwe printkop op met een High Flow Nozzle waardoor de Bambu tussen de 50% en 115% sneller kan printen dan hiervoor. Met dezelfde betrouwbaarheid.

Kleine ergernissen zijn ook weggenomen. Je hoeft niet langer een tekstbestandje op je computer te maken met je wifi-code om die op een USB-stick te zetten voor op je printer. Er is een app die je kunt gebruiken en die met 1x NFC contact de hele verbinding tot stand brengt. Vorig jaar gingen een hele serie Bambu-printers uit zichzelf printen midden in de nacht, met schade tot gevolg, omdat de printers altijd verbonden zijn met internet. Wie dat niet wil kan zijn Prusa volledig offline laten en offline gebruiken.

Stiller en open-source

De Prusa is ook nog steeds aanzienlijk stiller dan de Bambu. Je kunt gemakkelijk een telefoongesprek voeren terwijl de MK4S naast je staat te printen. De Bambu P1S daarentegen klinkt een beetje als een oude matrix printer. Daar wil je geen uren naast zitten.

De Tsjechen houden ook stug vast aan het open-source principe en fair zaken doen. Er wordt geen informatie verzameld vanuit de printers door Prusa. Je kunt printers blijven upgraden. Wie al een MK4 heeft kan voor €109 een update kit kopen om het een MK4S te maken.

Echte nerds kunnen nu ook een GPIO board aansluiten om te freaken met de printer en ook een optionele accelerometer kan toegevoegd worden voor wie alles zelf wil bepalen in de software. Wie daar warm van wordt, zal niet eens naar de Bambu kijken vermoedelijk. Dat is een totaal gesloten systeem. Maar voor iedere Nederlander is het fijn dat Prusa in Europa gebouwd wordt, met een snel reagerende helpdesk en een enorm contingent aan gebruikers die anderen graag helpen.

Aanrader

De Bambu is per euro nog steeds de snelste printer. Maar het gesloten systeem, minder toegankelijke helpdesk en in mijn ervaring meer vastlopers, doet me toch de Prusa MK4S aanraden voor wie met 3D-printen wil beginnen. Doordat de MK4S steeds te upgraden is voor een klein bedrag zou het op termijn ook wel eens de goedkoopste van de twee kunnen worden.

Lees meer over gadgets en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.