Apple en Nvidia willen ook miljarden in OpenAI investeren

©OpenAI

Na Microsoft wil ook Apple nu miljarden in OpenAI investeren
29 augustus om 20:47
Laatste update: 30 augustus om 00:41

Apple praat met OpenAI over een grote investering in het AI-bedrijf. Apple wil meedoen aan een nieuwe investeringsronde in de ChatGPT-maker, waarbij het gaat om miljarden dollars. Behalve Microsoft zou ook de grote chipfabrikant Nvidia willen investeren in OpenAI.

Dat meldden zowel The Wall Street Journal als Bloomberg op basis van bronnen 'die bekend zijn met de situatie'. Hoeveel Apple precies zou willen investeren in OpenAI, is nog niet duidelijk.

OpenAI wil bij deze nieuwe investeringsronde vele miljarden dollars ophalen. De waarde van het bedrijf wordt daarbij geschat op meer dan 100 miljard dollar.

Microsoft en Nvidia

Ook Microsoft, dat in totaal al 13 miljard dollar in OpenAI stak, wil opnieuw meedoen met een nieuwe kapitaalinjectie in het AI-bedrijf. Microsoft heeft een aandeel van 49 procent in de ChatGPT-ontwikkelaar. De softwarereus gebruikt de AI-modellen van OpenAI onder meer in de Copilot-functies in Windows en Office-programma's.

Nog een andere techreus wil deelnemen aan de investeringsronde in OpenAI en dat is chipfabrikant Nvidia, schrijft Bloomberg. Nvidia produceert de hardware die nodig is om onder meer ChatGPT te laten werken. Sarah Friar, Chief Financial Officer van OpenAI, schreef in een interne memo dat het bedrijf de nieuwe financiering zou gebruiken om meer computerkracht te kopen.

Samenwerking tussen Apple en OpenAI

Apple lanceert rond oktober, ongeveer een maand na de introductie van de iPhone 16, zijn reeks nieuwe AI-functies, genaamd Apple Intelligence.

In juni kondigde Apple een samenwerking met OpenAI aan, om ChatGPT te integreren in Apple Intelligence in iOS 18. Je kunt dan bijvoorbeeld aan spraakassistent Siri vragen stellen die via ChatGPT worden beantwoord. 

Apple zou OpenAI niet betalen voor deze samenwerking in iOS, en andersom maakt OpenAI ook geen geld aan Apple over. De verwachting is dat Apple behalve ChatGPT ook andere AI-modellen aan iOS 18 zal toevoegen, waaronder mogelijk Google Gemini.  

Lees meer over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.