De beste Star Wars-games van de afgelopen jaren

©LucasArts

De beste Star Wars-games van de afgelopen jaren
30 augustus om 17:13

Star Wars Outlaws is vandaag verschenen, en kan aansluiten in een inmiddels lange rij games in het Star Wars-universum. De een wat beter dan de ander, dus we grijpen de gelegenheid aan om de beste Star Wars-games van de 21ste eeuw op een rijtje te zetten.

Star Wars-games zijn er in steeds meer genres, en gelukkig wordt het universum inmiddels ook verkend zonder weer een Jedi in de hoofdrol te duwen. In Outlaws speel je bijvoorbeeld een ruimteschurk, en zo zijn er nog meer rollen die je kan vervullen. Dit vinden wij de beste Star Wars-games:

Star Wars: Knights of the Old Republic

Deze RPG was het begin van een hele reeks games, en een verhaal waar later ook nog boeken en comics aan werden toegevoegd. Logisch, want door een heel ander punt in de tijd te kiezen, worstelt deze game – vaak afgekort tot KOTOR – zich los van het Skywalker-verhaal van de films. Het speelt zich duizenden jaren voor de Star Wars-films af.

KOTOR doet eigenlijk alles goed, en heeft de Star Wars-sfeer goed te pakken. Je mag rondvliegen in een Millennium Falcon-achtig schip, bezoekt planeten, moet grote en kleine klusjes opknappen en allerlei vijanden verslaan. Je speelt als Jedi terwijl een Sith-lord de republiek bedreigt. Zo klim je op en wordt je steeds beter, en dat doe je terwijl je door een heel boeiend verhaal speelt. Beter dan de films en series die we de afgelopen jaren hebben gezien, sterker nog: KOTOR bevat één van de beste twists ooit, ongeacht medium.

Star Wars: Knights of the Old Republic is er voor Windows, Mac, Xbox, Nintendo Switch, Android en iOS. Voor PlayStation is de game nooit verschenen, maar er wordt nu wel een remake van KOTOR gemaakt voor de PlayStation 5 en Windows. De release-datum is nog onbekend.

Star Wars Jedi: Fallen Order en Survivor

Twee Star Wars-games die nergens het wiel opnieuw uitvinden, maar zo ontzettend leuk zijn om te spelen. Beide games richten zich op de jonge Jedi Cal Kestis, die als één van de weinigen de grote Jedi Purge heeft weten te overleven. De games spelen zich dus af tussen episodes 3 en 4.

Dat biedt ook weer een heleboel Star Wars-sfeer, met veel Storm Troopers om neer te maaien. En dat voelt geweldig: je lightsaber is veelzijdig, en ondertussen kun je zelf bepalen welke Force-krachten je het liefst gebruikt en uitbouwt. Dat maakt het vechten best gevarieerd, maar ook toegankelijk genoeg voor een breed publiek.

Je verkent planeten, vecht met uiteenlopende vijanden en moet soms puzzels oplossen. Daarbij is vooral het bezoeken van verborgen Jedi Temples de moeite waard. En aan de fan is absoluut gedacht, want in beide games bezoek je planeten die in andere Star Wars-media alleen maar genoemd zijn, of slechts kort getoond.

Star Wars Jedi: Fallen Order en Survivor zijn er voor Windows, Xbox One en X|S, PlayStation 5 en PlayStation 5.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Lego en Star Wars gaan al decennia hand in hand. Star Wars was de eerste franchise waar Lego een samenwerking mee sloot, en blijft tot op de dag vandaag één van de meest lucratieve. En toch is het verrassend dat de combinatie van Lego en Star Wars als games ook leuk werkt.

De Lego Star Wars-games vertellen de verhalen die we al kennen uit de films, maar dan met een komische draai. De nieuwste, The Skywalker Saga, behandelt alle negen films en laat je tal van personages besturen. De game is lekker laagdrempelig, voortdurend grappig maar toch uitdagend en veelzijdig genoeg om te blijven spelen.

Groter en uitgebreider dan zijn voorgangers, en gek genoeg lijkt de game zeker voor oudere spelers dubbel nostalgisch. Want ook het Lego-aspect komt goed naar voren, door alle klikkende geluidjes van steentjes die je constant verzamelt, en door alle bekende LEGO Star Wars-ontwerpen die tijdens de game voorbij komen. Je kan makkelijk een Lego-set tegenkomen die je zelf ooit echt gebouwd hebt.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is er voor Windows, Xbox One en X|S, PlayStation 5 en PlayStation 5 en voor de Nintendo Switch.

Star Wars: The Old Republic

Niet te verwarren met KOTOR hierboven is The Old Republic een MMO. Laat je daar echter niet door afschrikken, want zoals wel meer MMO's hoef je ook voor The Old Republic niet meteen op zoek naar een stel online vrienden om samen mee te spelen. De game loopt al sinds 2011 en is in al die jaren van gigantisch veel nieuw materiaal voorzien.

Daar zijn hele quest-lines bij die praktisch aanvoelen als een single-player game. Bovendien kan je gratis spelen tot level 60 – wel met wat minder keuzes dan een betalende speler maar je ziet wel meteen wat de game allemaal te bieden heeft. En zo kan je zonder te betalen al vele uren zoet zijn met The Old Republic, en altijd nog bepalen of je door wil.

Wil je dat, dan heeft The Old Republic minstens zoveel te bieden als bekende concurrenten World of Warcraft of Final Fantasy XIV. Allerlei planeten die je kan bezoeken, veel verschillende toffe klassen om te spelen en door de jaren heen al veel verschillende verhaallijnen – die je allemaal kan oppakken.

Star Wars: The Old Republic is er voor Windows.

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Een ouwe maar een goeie. In deze first- en third-person shooter speel je als Kyle Katarn. Een voormalige Jedi die uit de orde is gestapt, en nu als een soort huurling door het leven gaat. Katarn gebruikt daarom wel minder beschaafde wapens zoals blasters, maar haalt gelukkig ook zijn lightsaber en Force-krachten tevoorschijn.

De game is verschillende keren opnieuw uitgebracht, en daarom ook nog prima te spelen op moderne systemen. Op Windows en macOS, maar ook op de Xbox Series One en X|S en PlayStation 4 en 5 is de game speelbaar, net als op de Nintendo Switch.

Star Wars: Squadrons

Een belangrijk onderdeel van de originele Star Wars-films is het ruimte-gevecht. Door George Lucas geïnspireerd op dog-fights tussen vliegtuigen in de Eerste en Tweede Wereldoorlogen, zijn de ruimte-gevechten uit Star Wars razendsnel en spectaculair. Een paar keer is geprobeerd om die magie in een game te vangen.

Dat is misschien wel het beste geluk in Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader voor de GameCube. Maar het recentere Star Wars: Squadrons is ook lang niet slecht. Ook hier bestuur je verschillende schepen die je kent uit de Star Wars-films, waaronder natuurlijk een X-Wing. Dat vliegt heerlijk, en het voelt echt alsof je in een ruimtegevecht zit.

Het verhaal biedt wat bekende personages maar heeft verder niet veel om het lijf. Star Wars: Squadrons start je gewoon zo nu en dan op om je eventjes een Rebel-piloot te wanen. Zeker op de pc in VR dompel je jezelf eventjes helemaal onder. De game is beschikbaar voor Windows, Xbox One en X|S en PlayStation 4 en 5. Voor de Xbox Series X|S kreeg de game een modus met een hogere frame-rate, voor de PlayStation 5 bleef zo'n update helaas uit.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.