X-ban: Brazilianen riskeren gigaboete als ze via VPN op X gaan

©Unsplash

X-ban: Brazilianen riskeren gigaboete als ze via VPN op X gaan
31 augustus om 09:00

Social medium X is niet meer te gebruiken in Brazilië. Nadat Elon Musk geen juridische vertegenwoordiger aanwees oordeelde de rechter dat het klaar is met X in dat land. Gebruikers stappen hierdoor over naar BlueSky, want via een VPN naar X gaan betekent een megaboete.

Rechter Alexandre de Moraes oordeelde dat X binnen 24 uur moet worden geblokkeerd door de National Telecommunications Agency, schrijft Poder360. Apple en Google hebben vijf dagen de tijd om de app uit hun appwinkels te halen. Proberen burgers vervolgens op andere manieren op X te komen, bijvoorbeeld via een virtual private network, dan riskeren zij een boete van 50.000 Braziliaanse real (8.000 euro). Een boete die elke dag opnieuw wordt gegeven als mensen weer in de fout gaan. Een exhorbitant bedrag: de gemiddelde inwoner van Rio de Janeiro verdient rond de 5.000 Braziliaanse real per maand.

Blokkade voor X

De reden dat X zo fanatiek wordt geblokkeerd heeft alles te maken met censuur. Musk stelt dat vrijheid van meningsuiting de bakermat van democratie is. Hij meent dat een “ongekozen pseudo-rechter” in Brazilië het kapotmaakt om politieke redenen. Brazilië denkt daar anders over, want dat vindt dat bepaalde posts moeten worden geblokkeerd omdat ze nepnieuws zouden verspreiden. Saillant detail: veel van de accounts die van de rechter geblokkeerd moesten worden omdat ze desinformatie zouden verspreiden, behoren toe aan mensen die rechts zijn en achter voormalig President Jair Bolsonaro staan.

X zelf meldt: “We dringen er absoluut niet op aan dat andere landen dezelfde wetten op het gebied van vrijheid van meningsuiting hebben als de Verenigde Staten. De fundamentele kwestie waar het hier om gaat is dat rechter de Moraes eist dat we de wetten van Brazilië overtreden. Dat doen we gewoon niet.” 

Bluesky populair

Moraes zit Elon Musk enorm dwars: zo zouden de geldstromen van Starlink in Brazilië zijn stilgelegd. En de Brazilianen zelf? Die denken wel twee keer na over VPN’s en X. Veel mensen zouden naar Bluesky overstappen, het social medium van dezelfde oprichter als Twitter: Jack Dorsey. Het social medium meldt dat de Brazilianen zorgen voor een record in activiteit op het platform. Maar ook dat het bedrijf nog nooit zoveel verkeer kreeg en daardoor vrijwel zeker prestatieproblemen en storingen zal krijgen. Of andere social media zoals Threads of Mastodon ook zulke pieken zien vanuit het Zuid-Amerikaanse land, is onbekend.

Volg onze updates met ons populaire WhatsApp-kanaal.