Zonnestroomboilers worden populairder door stop van saldering in 2027

©Unsplash

Zonnestroomboilers worden bekender door komende salderingsstop
31 augustus om 20:01

Huizen met zonnepanelen profiteren nu nog van de salderingsregeling, maar wat als die verdwijnt in 2027? Batterijen kopen voor het overtollige stroom? Die zijn duur. Mensen schijnen vaker te kiezen voor zonnestroomboilers. 

Een zonneboiler is een elektrische boiler van 50 tot 180 liter die is aangesloten op zonnepanelen. Wordt er een overschot aan energie opgemerkt door de sensor, dan levert het apparaat die stroom aan de boiler die het water verwarmt. Het warme water in zo’n boiler is dankzij goede isolatie dagenlang beschikbaar voor douchen, afwassen, enzovoort. Vaak is het opgeslagen boilerwater bovendien meer dan genoeg voor een huishouden. De boiler is aangesloten op het stroomnet en communiceert ook met de cv-ketel, zodat huishoudens niet zonder warm water komen te zitten. 

Zonnestroomboiler

Een zonnestroomboiler was eerder niet zo bekend, maar schijnt aan terrein te winnen. Dit zegt expert Jeroen Bakker tegen Telegraaf. Thuisbatterijen zouden niet voor elke situatie gezicht zijn en de boiler is een goedkoper alternatief. In het buitenland is het al wat bekender. Een zonnestroomboiler kost zo’n 2.500 euro, al zijn er ook veel grotere, duurdere varianten voor wie dat nodig heeft. Subsidie is er niet, maar er is hoop dat dit op korte termijn wijzigt. Het schijnt een aankoop te zijn waarvan de prijs overduidelijk samenhangt met hoeveel je gebruikt. Je kunt ook een tijdsklok instellen om je verbruik te bepalen.

Een zonneboiler scheelt verbruik van aardgas en je zou stroom hiermee ook veel efficiënter inzetten. De CO2-uitstoot gaat dus omlaag. Het is een flinke investering, die duizenden euro’s, maar je zou met een zonnestroomboiler 25 jaar vooruit kunnen en na gemiddeld 8 jaar je geld ‘eruit’ hebben. Echter: er zijn veel variabelen en de elektrische naverwarmer die je nodig hebt als de zon zich niet laat zien, die zou niet energiezuinig zijn. Er zijn dus veel plussen en minnen, waardoor Milieu Centraal aanraadt om voor een warmtepomp te kiezen in plaats van deze boiler-oplossing. Die zou zuiniger zijn, maar is aanzienlijk duurder in aanschaf. Tegelijkertijd is de terugverdientijd met 2-6 jaar korter. 

Lees meer over de warmtepomp en abonneer je op onze nieuwsbrief.