Zo werd Into the Great Wide Open het groenste festival ter wereld
Afgelopen weekend was het Into the Great Wide Open-festival op Vlieland. 7000 mensen komen naar het kleine eilandje en luisteren naar muziek, eten, drinken en feesten. Hoe doe je dat met een uiteindelijk positieve invloed op ons klimaat?
Bij de organisatoren van het Into the Great Wide Open festival ontstond jaren geleden al het idee: we moeten dit eiland niet afleven, maar mooier nalaten dan we het aantroffen voor ons jaarlijkse festival. Dat begon met de eigen rommel opruimen, maar nu, zo’n 15 jaar later, gebeurt er veel meer. Wij keken achter de schermen hoeveel denkwerk, tijd en moeite er gaat zitten in het schoonste festival van Nederland en misschien wel de wereld.
Het kapitalisme zou tot een absolute efficiëntie moeten leiden als je de liefhebbers mag geloven, maar in die efficiëntie wordt nevenschade vaak niet meegenomen. Lomp gezegd: als je door dwars over een grasveld rijden 10 minuten reistijd bespaart, is dat efficiënter en levert je dat meer winst op, maar dat je dieren weggejaagd en eieren stukgereden hebt, moeten we dan maar op de koop toe nemen. Toen de organisatoren van Into the Great Wide Open daar over na gingen denken, kwam ze steeds meer problematische bijvangst tegen.
Stroomvoorziening is knap geregeld
De “afbreekbare” bordjes die ze gebruikten, zouden volgens de afvalverwerker op papier inderdaad afbreekbaar zijn, maar niet in de compostverwerking die met hoge snelheid plaats vindt in een industrieel proces. Dus werd er overgestapt op herbruikbare borden die afgewassen worden. Het water op Vlieland bleek ontzettend schoon én lekker om te drinken. Dus werden de flesjes Spa Blauw niet langer verscheept naar het eiland. De eigen milieustraat op het festival maakt er een sport van om het restafval tot een absoluut minimum te beperken. Dat begint al bij de inkoop.
Nerds zullen echter smullen van de stroomvoorziening van het festival. Op het hoofdterrein staan drie grote geschakelde accu’s. Die worden constant opgeladen met groene stroom die op het eiland wordt opgewekt en lopen tijdens optredens wat harder leeg, maar tussendoor weer langzaam vol. Een nieuw apparaat zorgt ervoor dat meerdere stroombronnen gekoppeld kunnen worden om de laadsnelheid van de accu’s zo hoog mogelijk te krijgen. Er staat voor de zekerheid nog een aggregaat achter dat op tweede generatie biobrandstof draait, maar die wordt alleen in noodgevallen ingezet. Het hele festival kan draaien op alleen stroom uit het net, dat in de accu’s wordt opgeslagen om de pieken op te kunnen vangen.
Alle uitstoot vermijden
Op de locatie diep in het bos is helemaal geen stroom beschikbaar en kunnen dus ook geen accu’s bijgeladen worden ’s nachts. De oplossing? Een brandstofcel op waterstof. Een grote vrachtwagen heeft een lading waterstof mee die via een brandstofcel een accu voert die de stroom aan de twee podia in het bos levert. Het is genoeg om het hele weekend off grid te kunnen feesten, muziek spelen, koken, bier tappen en de verlichting door het bos te draaien.
De grootste uitstoot van het festival komt daardoor niet van de activiteiten van het festival zelf, maar van de reisbewegingen van bezoekers en artiesten. Ze worden aangemoedigd met de trein te komen. Maar als dat niet gebeurt, worden de kilometers gecompenseerd door geld te steken in biobrandstof voor schepen en vliegtuigen en door te investeren in projecten die CO2 opslaan in hout voor de bouw, in zeewier of andere oplossingen.
Na een backstagetour en een praatje met chef duurzaamheid Tijl Couzij, krijg je hoop. Temidden van al die genietende mensen, kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat een schone toekomst er helemaal niet saai of karig uit hoeft te zien. Met een beter begrip van de problematiek ben je al een heel eind. Als er dan ook nog de wil is om dingen anders te doen, dan kun je in relatief korte tijd, enorme stappen maken. Dat bewijst Into the Great Wide Open elk jaar opnieuw.
Meer groene energie en mis niets met onze Bright-app.