©Pexels

Megaboete van privacywaakhond AP aan omstreden Clearview om illegale fotodatabase

Dit bedrijf verzamelde illegaal onze foto's en krijgt nu een mega-boete

3 september om 10:15
Laatste update: 3 september om 10:20

Het omstreden Clearview verzamelde jarenlang op illegale wijze foto's van zo'n beetje iedereen die ergens op internet een foto had geüpload. Daar werd een vrij enge foto-zoekmachine mee gebouwd, de Autoriteit Persoonsgegevens legt het bedrijf nu een boete van 30,5 miljoen euro op.

De database bestaat uit zo'n 30 miljard foto's waar persoonlijke informatie aan is gekoppeld. Die database is niet alleen beschikbaar voor bijvoorbeeld politie en opsporingsdiensten, maar ook voor de rijken der aarde. In 2020 schetste The New York Times een zorgelijk beeld waarbij rijke gebruikers van praktisch iedereen een foto konden maken, ook stiekem vanaf een afstand, en dan via Clearview alle gegevens over die persoon te zien kregen.

In die database zitten ook foto's van Nederlanders, en daarom legt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nu een boete van 30,5 miljoen euro op. De AP waarschuwt dat het verboden is om de diensten van Clearview te gebruiken. Het probleem is dat niemand in de database ooit toestemming heeft gegeven om hun foto's te laten opnemen. Dat Clearview die foto's openbaar via internet heeft kunnen verzamelen, doet er daarbij niet toe.

'Griezelig, maar het kan ook hier'

"Gezichtsherkenning is een zeer ingrijpende technologie, die je niet zomaar mag loslaten op iedereen ter wereld", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Staat een foto van jou op internet – en voor wie geldt dat niet? – dan kun je in de database van Clearview terechtkomen en worden gevolgd. Dit is geen doemscenario uit een griezelige film. En ook niet iets wat alleen in China zou kunnen."

De technologie van Clearview zou niet gebruikt worden door inlichtingen- en opsporingsdiensten binnen de Europese Unie. "Clearview overtreedt de wet en gebruikmaken van de diensten van Clearview is daarmee illegaal. Nederlandse organisaties die Clearview gebruiken, kunnen dan ook fikse boetes van de AP verwachten", waarschuwt Wolfsen.

'Niet door een commercieel bedrijf'

De AP-voorzitter ziet wel het belang van gezichtsherkenning bij de opsporing van criminelen. "Maar zeker niet door een commercieel bedrijf. En door daartoe bevoegde instanties alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. De politie bijvoorbeeld moet dan de software en database zelf beheren, onder strenge voorwaarden en onder toeziend oog van de AP en andere toezichthouders", aldus Wolfsen.

Het Amerikaanse Clearview is na het onderzoek van de AP nog niet gestopt met de overtredingen. Daarom heeft de AP opdracht gegeven die overtredingen te beëindigen. Als Clearview dat niet doet, moet het bedrijf bovenop de boete dwangsommen betalen van in totaal maximaal 5,1 miljoen euro. "Zo’n bedrijf mag niet straffeloos doorgaan met het schenden van de rechten van Europeanen. Zeker niet op deze ernstige en massale wijze. We gaan nu onderzoeken of we de leiding van het bedrijf persoonlijk aansprakelijk kunnen stellen en kunnen beboeten voor het geven van leiding aan die overtredingen", aldus de AP-voorzitter.

Meer over gezichtsherkenning en mis niets met onze Bright-app.