©Freepik

Gros Nederlanders gebruikt geen AI, jongeren wel: 50 procent gebruikt ChatGPT

Gros Nederlanders gebruikt geen AI, jongeren wel: 50 procent gebruikt ChatGPT

3 september om 12:25

Gemiddeld genomen gebruiken maar weinig Nederlanders generatieve kunstmatige intelligentie zoals chatbots. Een ruime meerderheid van 77 procent van de Nederlanders zegt zulke diensten niet te gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Echter blijkt ook dat het gebruik zeer leeftijdsgebonden is. Jongeren gebruiken namelijk wel massaal generatieve AI. Het is het populairst onder de 18- tot 25-jarigen: daarvan gebuikt 48,7 procent generatieve AI. Daarna volgen de 25- tot 35-jarigen, waarvan 41,5 procent het gebruikt, gevolgd door de 34 procent van de 12- tot 18-jarigen.

Daarna neemt het af, wat zorgt voor een gemiddelde van 23,4 procent van alle Nederlanders boven de 12 die weleens generatieve AI gebruiken. De grootverbruikers zijn mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Mannen gebruikten iets vaker AI dan vrouwen: 27 procent tegen 20 procent.

Vooral onder scholieren populair

Het gebruik ligt weinig verrassend het laagst onder 75-plussers: daarvan heeft slechts 1,3 procent dit jaar AI gebruikt. Voor 65-plussers is dat 5,2 procent. Nederlanders van tussen de 55 en 65 jaar zijn al veel nieuwsgieriger: 12,1 procent gebruikte dit jaar generatieve AI.

CBS heeft niet onderzocht waar de AI-toepassingen precies voor gebruikt worden, maar de cijfers wijzen wel een bepaalde kant op. De diensten zijn vooral populair onder de leeftijdsgroepen die opdrachten, opstellen en scripties moeten schrijven. Het is al langer duidelijk dat scholen en universiteiten worstelen met ChatGPT en concurrenten. Nu al is soms moeilijk te zien of teksten zijn gegenereerd.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.