Nvidia ligt onder vuur en krijgt Justitie achter zich aan

©Unsplash

Nvidia onder vuur: aanklacht Justitie tegen AI-marktleider komt dichterbij
3 september om 22:58
Laatste update: 3 september om 22:58

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een belangrijke stap gezet richting een formele aanklacht tegen chipfabrikant Nvidia. De AI-marktleider heeft mogelijk de mededingingsregels overtreden bij het verkopen van zijn chips.

Het ministerie van Justitie heeft vandaag dagvaardingen gestuurd naar Nvidia en enkele andere techbedrijven, omdat het bewijzen wil verzamelen dat de chipreus de antitrustwetten heeft geschonden. Nvidia is marktleider op AI-gebied. De chips van het bedrijf worden door veel grote techbedrijven, waaronder Microsoft, gebruikt voor het draaien van AI-toepassingen. Maar Justitie vermoedt dat Nvidia bij het verkrijgen van zijn dominante positie de concurrentie illegaal heeft belemmerd.

De juridisch bindende verzoeken verplichten Nvidia en de andere bedrijven om informatie te verstrekken aan Justitie, meldt Bloomberg. Het onderzoek is daarmee dichterbij het indienen van een formele klacht tegen Nvidia gekomen. 

Overstappen lastig gemaakt

Overheden zijn bezorgd dat Nvidia het klanten moeilijker maakt om over te stappen naar andere leveranciers. Ook zou het bedrijf klanten straffen die niet exclusief zijn AI-chips gebruiken, schrijft Bloomberg. Van welke andere techbedrijven Justitie informatie heeft opgeëist, is nog niet bekend.

Het nieuws leidde vanavond tot een daling van de beurskoers van Nvidia. Het aandeel van het bedrijf is overigens dit jaar al meer dan verdubbeld. 

Vorige week werd bekend dat Nvidia, net als Apple en Microsoft, van plan is een grote investering in OpenAI, de maker van ChatGPT, te doen.

Lees meer over Nvidia en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.