Overheid lanceert campagne tegen opvoeren e-bike: ‘t Kan hard gaan

©Bright

't Kan hard gaan is overheidscampagne tegen opgevoerde e-bikes
7 september om 14:26

‘t Kan hard gaan, zegt de overheid. Het wil daarmee jongeren op het hart drukken hun elektrische fiets niet op te voeren. In een nieuwe campagne worden de regels en risico’s onder de aandacht gebracht.

De laatste weken wordt er veel gesproken over -vooral- jongeren die fatbikes opvoeren en dan in ernstige ongevallen terechtkomen. Het opvoeren van tweewielers is natuurlijk niet nieuw, maar op sommige fietsen is dat kinderlijk eenvoudig. Ook gewone e-bikes. Reden voor de overheid om een campagne te lanceren: ‘t Kan hard gaan.

Opgevoerde elektrische fiets

Minister Madlener van Infrastructuur lanceerde de campagne om jongeren en hun ouders te laten zien dat het opvoeren van een e-bike geen gewone gang van zaken is en er de nodige risico’s aan kleven. In bushokjes, op sociale media en op de radio worden mensen erop gewezen dat ‘t hard kan gaan. Sommige jongeren weten helemaal niet dat rijden op een opgevoerde elektrische fiets verboden is. En dus ook niet dat daarvoor fikse boetes worden uitgedeeld van 310 euro. Gebeurt het je bovendien nog eens dat je wordt aangehouden, dan moet je je voertuig inleveren, nog eens 310 euro betalen en loop je het risico op een strafblad.

Sommige opgevoerde fietsen rijden soms zelfs 60 kilometer per uur. Als je daarmee in een ongeluk terechtkomt, dan is de kans op ernstig letsel aanzienlijk groter dan bij 25 kilometer per uur. De campagne die nu is gelanceerd staat in principe los van de discussie die nu gaande is over een minimumleeftijd voor de fatbike (of e-bike). Madlener heeft in de kamer deze week wel gezegd maatregelen te willen nemen, maar hij is zich bewust van de haken en ogen die hieraan zitten. Vooral het onderscheid maken tussen een fatbike en elektrische fiets is een heikel punt. 

't Kan hard gaan

Madlener werkt aan een brief aan de Tweede Kamer met daarin een voorstel over een eventuele helmplicht of minimumleeftijd. Of 't ook daarmee hard kan gaan, dat is afwachten: politieke partijen lijken het in ieder geval nog niet volledig eens te zijn over wat die minimumleeftijd dan moet worden.

Lees meer over fatbikes en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.