©2K

De basketball-sim is vernieuwd – biedt NBA 2K25 zonder concurrentie genoeg?

De basketball-sim is vernieuwd – biedt NBA 2K25 zonder concurrentie genoeg?

13 september om 16:59

Basketballfanaat Rutger mocht sinds vorige week de nieuwe NBA 2K25 spelen. Hoe goed is de enige grote basketballgame voor consoles die je kunt kopen?

NBA 2K is al jaren de beste basketballgame die je kunt krijgen en net als bij FIFA, eh, sorry EA FC is het een spel dat de echte fanaat elk jaar moet upgraden alleen al zodat de juiste spelers bij de juiste clubs zitten. Daar ontkom je niet aan als liefhebber. Maar het ene jaar trakteert 2K je op een verrassende nieuwe spelvorm, een soepeler besturing of een geweldige verhaallijn en het andere jaar lijkt er meer uitgesloopt dan toegevoegd.

In NBA 2K24 leek vooral aandacht besteed aan het toevoegen van microtransacties. Het was niet moeilijk om financieel leeg te lopen op de game en als je online wilde spelen tegen anderen, dan was het bijna noodzakelijk om flink in de buidel te tasten, bovenop het bedrag dat je al aan de game had uitgegeven. Dat is niet wezenlijk veranderd, maar het is ook niet erger geworden.

Je kunt ook met oudere teams spelen in PlayNow en MyEras.

Soepeler schieten, voor wie wat traint

Populairst in NBA 2K is MyCareer. Je speelt als jezelf in een NBA-team van nu. De tijd van een echt dikke verhaallijn is helaas verdwenen. Je zit meteen bij het team waar je wilt spelen, zonder een college-carrière of nog beter: in China en de G League te spelen. Jammer, want dat maakte MyCareer altijd erg vermakelijk. Zelfs als de verhalen wat ongeloofwaardig waren. De bediening van je speler is even wennen. Er zijn veel meer bewegingen overgenomen van echte NBA-spelers (zo’n 9000), waardoor het visueel allemaal fraaier oogt. Maar het voelt wat minder soepel.

Het moment dat je speler daadwerkelijk springt om te schieten is nog lastig in te schatten bijvoorbeeld. Dat vergt natuurlijk ook gewenning. Net als de nieuwe manier van schieten. Je kunt nog steeds met een knop schieten, maar je kunt nu ook met de rechterstick de beweging van de arm nadoen, waardoor je theoretisch accurater zou moeten kunnen schieten. Ik heb nog wat uren training nodig die ik niet heb ben ik bang. 
Leuke toevoeging aan MyCareer zijn de Dynasty rankings. Vorig jaar moest je proberen om de beste spelers in de NBA voorbij te streven. Nu moet je bewijzen dat je beter bent dan de Bulls van Michael Jordan of de Warriors mét Kevin Durant.

De graphics zijn vergelijkbaar met vorig jaar, inclusief flitsende camera's van bezoekers.

De beste, maar...

De MyGM-modus is wat levendiger geworden, met meer gesprekken met coaches en bazen. Het schrijf- en acteerwerk in die modus is echter geen reden om er een Oscar-inzending voor te doen. Het voelt allemaal sterk gescript en de interactie nogal sturend. Voor de liefhebbers van een beetje oppervlakkig NBA-baasje spelen is dit een leuke en niet té ingewikkelde modus.

MyTeam is de modus waarin je spelers verzamelt door middel van trading cards om daar vervolgens je team mee samen te stellen. De MyTeam-modus heeft gelukkig de Auction House weer terug. Vorig jaar was je volledig aangewezen op de spelers die je toevallig uit een pakje trok waar je voor moest betalen. Nu kun je je eigen spelers weer kopen en verkopen op een veiling. Als gevolg kun je een beter team samenstellen voor je centen.

Het grootste nadeel van NBA 2K25 is dat het geen enkele concurrent heeft. EA Sports heeft al jaren geen poging meer ondernomen om een basketballgame te maken. Dat maakt NBA 2K25 per definitie weer de beste basketballgame die je kunt kopen. Maar de innovatie blijft ook dit jaar weer redelijk beperkt. Moet je als liefhebber van basketball en gamen NBA 2K25 kopen: ja. Moet je dat als casual gamer of niet-basketballer doen? Alleen als je bereid bent om flink wat uren te spenderen in de game en wat geld aan microtransacties.

Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.