Nog meer nieuws van Apple: het observatorium, een architectonisch hoogstandje

©Apple

Nog meer nieuws van Apple: het observatorium, een architectonisch hoogstandje
10 september om 10:34
Laatste update: 10 september om 14:55

Naast nieuwe iPhones, Apple Watches en AirPods heeft Apple nog iets nieuws onthuld: een nieuw gebouw op Apple Park. Rond het ronde hoofdkantoor van Apple liggen al enkele bijzondere gebouwen, daar komt nu The Observatory bij.

Apple Park is sinds 2017 de campus van Apple en doet zijn naam eer aan. The Ring, het gigantische cirkelvormige hoofdgebouw, is gelegen tussen het vele groen. Verspreid over de campus staan ook nog andere gebouwen. Het bekendste is het net zo cirkelvormige Steve Jobs Theater, waar net als elk jaar ook gisteren weer de nieuwe Apple-apparaten zijn onthuld. Dat gebeurt in een ondergrondse bioscoopzaal, met daarnaast een grote demonstratieruimte waar de pers de nieuwe producten voor het eerst kan bekijken.

Apple demonstreert de producten in de dagen daarna uitgebreider en dat kan vanaf nu op een nieuwe plek. Vlak voor de onthulling van de nieuwe iPhones werd het nieuwe gebouw The Observatory onthuld, toont ontwerpsite Dezeen. Het nieuwe gebouw is als een soort modern Hobbit-holletje gelegen in een heuvel, waarin een ovaal raam uitkijkt op het hoofdkantoor.

Dezelfde materialen als de rest van Apple Park

De ruimte is gemaakt om 'beschouwend' te zijn, en zal dan ook gebruikt worden voor onder meer de lancering en demonstratie van nieuwe producten. Om te zorgen dat het gebouw echt opgaat in het landschap, heeft Apple voor de bouw 90 bomen verwijderd en die na de bouw weer rondom het gebouw teruggeplaatst. De ingang van het gebouw ligt aan het eind van een paadje, waarna bezoekers een koepelvormige ontvangsthal instappen, met daarboven een ronde, drie meter brede oculus: een open gat naar de lucht.

Een stenen schuifdeur biedt vervolgens toegang tot de grote demonstratieruimte, die dus via het grote portaal-raam uitzicht biedt op Apple Park, langs het groen en de bomen. "Toen we Apple Park bouwden, wilden we dat de hele campus naadloos in het landschap zou worden geïntegreerd, en dit gebouw volgt dezelfde aanpak", zegt John De Maio, het wereldwijde hoofd ontwerp (vastgoed en ontwikkeling) van Apple, tegenover Dezeen.

"Met zijn prachtige uitzicht op het groen van de campus en de bergen die de horizon omringen, is The Observatory echt een verlengstuk van Apple Park, met het beste van Californië en het beste van de natuurlijke omgeving om ons heen", aldus De Maio. "Het gebouw bevat de natuursteen, terrazzo en houten elementen die te zien zijn in het Steve Jobs Theater en in Apple Park. Het is een ontwerp dat zowel het landschap als de naburige gebouwen op de campus aanvult."

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.