iPhone 16 Pro neemt nóg meer afstand van reguliere iPhones

©Apple

iPhone 16 Pro neemt afstand van de normale iPhones
9 september om 20:34
Laatste update: 9 september om 23:08

De iPhone 16 Pro en 16 Pro Max zijn onthuld, en zoals verwacht wordt het verschil tussen de reguliere- en Pro-iPhones steeds groter. Voor het eerst nu ook fysiek: de Pro-modellen zijn ietsjes groter.

Nog maar een paar jaar geleden zat het verschil tussen gewoon en Pro vooral in het materiaal van de behuizing, maar de verschillen nemen steeds verder toe. Nu voor het eerst ook echt in formaat, want de Pro-modellen zijn een paar millimeter langer en breder geworden en de schermranden zijn een stuk dunner: dunner dan op elk ander Apple-apparaat.

Het resultaat: de iPhone 16 Pro is nu 6,3 inch, tegenover de 6,1 inch van vorig jaar en van de gewone 16. En de 16 Pro Max meet nu 6,9 inch, tegenover de 6,7 inch van de 16 Plus en 15 Pro Max.

Sinds de iPhone 14 heeft de Pro al een snellere chip dan het reguliere model, en dat is ook dit jaar weer het geval. De iPhone 16 Pro-lijn draait op de nieuwe A18 Pro-chip.

Met extra rekenkracht belooft het toestel net wat beter te zijn in bepaalde AI-taken dan de A18-chip in de reguliere iPhones, die een 'gewone' A18-chip hebben. De A18 Pro heeft 16 neurale kernen voor AI-taken, goed voor 35 biljoen berekeningen per seconde. Dat is snel: laptops zitten net op 40 biljoen. AI-functies op de A18 Pro zijn 15 procent sneller dan op de A17 Pro van de voorganger.

Ook games beloven er mooier uit te zien op de nieuwe Pro-modellen, met verbeterde ray-tracing voor realistische lichtval in games. Apple spreekt van 'de snelste CPU in welke smartphone dan ook'.

Camera's springen ook vooruit

De iPhone 16 Pro-modellen hebben ook de nieuwe capture-knop op de rechterkant van het toestel.Druk erop en de camera wordt gestart. Vervolgens kun je erop drukken om scherp te stellen en een foto te nemen. Ook kun je over de knop vegen om in te zoomen. De knop steekt niet uit, maar zit gelijk aan de rand. De knop is bedekt met een aanraakgevoelig saffierkristal, en daaronder zit een klein motortje. Dat geeft feedback, zodat de knop voelt als een knop. Door te vegen, tikken of drukken kunnen meerdere functies met die ene knop worden gebruikt.

De camera's zijn nog een vlak waarop de Pro-lijn verder vooruit loopt. De 48-megapixels van de hoofdcamera zijn nu ook te vinden in de ultragrootoeklens. Daar profiteren zowel foto's van bijvoorbeeld grote groepen van, maar ook macro-foto's van heel dichtbij: ook die worden met de ultragroothoeklens gemaakt. Net als bij de iPhones van vorig jaar zijn foto's standaard niet in 48 megapixels, maar in 12. Toch wordt het extra detail wel meegenomen en is het resultaat dus alsnog scherper, kleurrijker en gedetailleerder. Wie dat wil, kan kiezen om wel 48-megapixelfoto's te maken, met vier keer de bestandsgrootte.

Gewone Pro ook met 5x zoom

De iPhone 16 Pro heeft dit keer ook een telefotolens met 5x optische zoom, net als de 15 Pro Max van vorig jaar en de 16 Pro Max van dit jaar. De iPhone 15 Pro moest het vorig jaar doen met slechts 3x optische zoom. Via een digitale oplossing doet de hoofdcamera op beide Pro-modellen ook weer dienst als 2x-lens, een beeld dat qua kader erg overeenkomt met dat van traditionele fotocamera's.

Gebruikers kunnen ook de foto-stijlen nog verder aanpassen. Dat zijn een soort filters, maar dan op een dieper niveau van de foto. Ze bepalen hoe kleuren eruit zien, en je kan zo een hele reeks foto's maken met een bepaalde, zelf bedachte look. Dat geeft gebruikers veel meer vrijheid, en komt tegemoet aan de klachten die sommige gebruikers hebben over de manier waarop iPhone-foto's standaard worden gekleurd.

Op gebied van filmen kun je nu ook in de volledige 4K-resolutie filmen met 120 beeldjes per seconde. Die limiet lag tot nu toe op 60 beeldjes. En voor de professionele gebruiker is het nu ook mogelijk om de color grading per beeldje te doen.

Aan AI-functies ook geen gebrek. Apple liet eerder al zien dat foto's met iOS 18 aangepast kunnen worden, door bijvoorbeeld makkelijker ongewenste onderdelen te verwijderen. Op videogebied is het straks mogelijk om omgevingsherrie te verwijderen, zoals dat bij telefoongesprekken bijvoorbeeld ook al gebeurt. Dat kan ook achteraf, handmatig. Stemmen worden op een apart spoor opgenomen. Dat kan alleen op de 16 Pro-modellen, omdat die meer microfoons hebben.

Voor muzikanten is er nu de mogelijkheid om in de dictafoon nieuwe opnamen te maken bovenop een bestaande opname. Heb je bijvoorbeeld een nieuw stuk muziek gemaakt, kun je daar tekst overheen zingen.

Nieuwe kleur, uit de woestijn

De Pro-toestellen hebben ook een iets grotere batterij. Volgens Apple zijn dit de iPhones met grootste batterijduur ooit, zonder daar specifieke cijfers aan te verbinden.

De iPhone 16 Pro en 16 Pro Max laden nu met maximaal 40 Watt, tegenover de voorgaande limiet van 27 Watt. Dat is alsnog minder snel dan veel Android-toestellen, maar minder snel laden zou op de lange termijn wel beter voor de batterij zijn.

De iPhone Pro-lijn heeft ook dit jaar weer een behuizing van titanium. Gebleven zijn de kleuren naturel (grijzig), wit en zwart (donkergrijs), nieuw is een goudkleurige variant: Desert.

De iPhone 16 Pro kost in Nederland 1229 euro en de iPhone 16 Pro Max kost 1479 euro.

Apple-event

Apple presenteerde vanavond onder meer ook de iPhone 16, de nieuwe AirPods 4 en de Apple Watch Series 10.

Kijk hier onze eerste indruk van de iPhone 16.