©Apple

iPhone 16 onthuld met snellere chip en nieuwe actie- en cameraknoppen

iPhone 16 onthuld met snellere chip en nieuwe actie- en cameraknoppen

9 september om 20:11
Laatste update: 9 september om 23:05

Apple heeft vanavond de iPhone 16 onthuld. De nieuwste iPhone is er in dezelfde twee vertrouwde formaten maar met een veel snellere chip, verbeterd camerasysteem met eigen knop en de actieknop die vorig jaar in de iPhone 15 Pro al zijn intrede deed.

De 'reguliere' iPhone 16 is er weer in twee formaten: de 6,1 inch iPhone 16 en de 6,7 inch iPhone 16 Plus. De twee grootste uiterlijke veranderingen van de iPhone 16 draaien om de camera's. De twee lenzen achterop staan nu weer verticaal boven elkaar, in plaats van diagonaal. Dat is handig voor het filmen van stereoscopische videobeelden, bijvoorbeeld om op de Apple Vision Pro te bekijken.

De iPhone 16 en 16 Plus hebben nog steeds twee camera's: opnieuw een 48-megapixel hoofdcamera en een 12-megapixel ultragroothoekcamera. Nieuw is de mogelijkheid om foto's in 24 megapixels te maken: meer detail dan in 12 megapixels, maar met een kleiner bestandsformaat dan 48 megapixel. De ultragroothoeklens kan nu meer dan 2,5 keer zoveel licht vangen, wat foto's zeker bij minder licht mooier moet maken.

De camera's kunnen dit keer op een nieuwe manier worden gestart en bediend. Op de rechterrand van de nieuwste iPhones zit nu een capture-knop. Druk erop en de camera wordt gestart. Vervolgens kun je erop drukken om scherp te stellen en een foto te nemen. Ook kun je over de knop vegen om in te zoomen.

De knop steekt niet uit, maar zit gelijk aan de rand. De knop is bedekt met een aanraakgevoelig saffierkristal, en daaronder zit een klein motortje. Dat geeft feedback, zodat de knop voelt als een knop. Door te vegen, tikken of drukken kunnen meerdere functies met die ene knop worden gebruikt.

Ook nieuw: de functie Visual Intelligence. Daarmee kun je een foto maken van iets, en beidt Apple Intelligence informatie over wat er te zien is. Ook kun je bijvoorbeeld informatie van een foto met één druk op de knop naar je agenda verplaatsen. Die functie zit in de nieuwe capture-knop op de nieuwe toestellen: gebruikers hoeven alleen maar op die knop te tikken voor informatie over de foto die net is gemaakt.

Actieknop nu voor iedereen

De vorig jaar geïntroduceerde actieknop heeft ook zijn intrede gemaakt op de reguliere iPhones. Die knop zit op de plaats waar tot nu toe altijd de mute-schakelaar zat om het toestel op stil te zetten. Die functie heeft de knop standaard nog steeds, maar gebruikers kunnen ook zelf een handeling aan de knop hangen. Dat kan veel zijn: het starten van muziek, een workout, een bepaalde routeplanning of een hele reeks acties die je via Siri Opdrachten klaarzet en aan de knop koppelt.

De iPhone 16 en 16 Plus zijn natuurlijk ook geschikt voor Apple Intelligence dankzij de nieuwe A18-chip. Een flinke sprong voorwaarts, want de iPhone 15 van vorig jaar deed het nog met de A16 Bionic-chip. Die nieuwe A18 is tot 30 procent sneller dan de chip in de iPhone 15. Ook kan hij dezelfde prestaties bieden als zijn voorganger tegen 30 procent minder energiegebruik.

Bij games is 'ie zelfs 40 procent sneller dan de A16 uit de vorige iPhone. Hij kan de piekprestaties ook tot 30 procent langer volhouden, voordat de prestaties inkakken omdat de telefoon te warm wordt.

Apple toonde opnieuw enkele AI-functies, zoals het automatisch herschrijven van teksten, controleren op fouten en toon en de mogelijkheid om emoji te laten genereren. Zulke functies kijken in eerste instantie nog niet naar de EU te komen, omdat Apple de EU-regels wil afwachten.

De iPhone 16-modellen hebben een grotere batterij, die samen met de efficiëntere A18-chip voor verbeterde accuduur moet zorgen. Apple noemt daar tijdens de prestatie nog geen precieze getallen bij, die volgen meestal snel.

Nieuwe kleuren, met 'ultramarine'

De iPhone 16-toestellen zijn er weer in vijf kleuren, met naast het standaard zwart en wit dit jaar ultramarine, groen en roze. Het toestel is vanaf 13 september te bestellen, en wordt dan een week later voor het eerst geleverd.

De iPhone 16 is er in Nederland vanaf 969 euro en de iPhone 16 Plus vanaf 1119 euro.  

iPhone 16 Pro en meer

Apple presenteerde vanavond ook de iPhone 16 Pro, die nog meer dan voorheen verschilt van de reguliere iPhones. 

Verder onthulde Apple de nieuwe AirPods 4 en de Apple Watch Series 10.

Volg meer over Apple en mis niets met onze Bright-app.