De vijf goedkoopste elektrische auto’s die je wél wilt hebben

De vijf goedkoopste elektrische auto’s die je wél wilt hebben

Vandaag om 16:48

Elektrische auto’s zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Bestaande modellen zijn in prijs gezakt, maar ook nieuwe segmenten zijn ontstaan. Wij zochten onder de goedkoopste nieuwe modellen, de auto’s die je als tech- en design liefhebber zou willen rijden.

Er zijn hele goedkope elektrische auto’s die door hun capaciteiten net niet mee mogen doen in deze lijst. De Microlino bijvoorbeeld, kan geen 130 op de snelweg. De Opel Rocks E, kan geen 70 op de ringweg. We zijn dol op beide karretjes, maar vandaag hebben we het over alleskunners.

Dacia Spring

Dat maakt de keuze voor de Dacia Spring meteen controversieel. Want een bereik van 165 kilometer reëel, een topsnelheid van 125 kilometer per uur én 34 kW DC-laden maakt dit op zijn best een échte auto met een handicap. Maar met de update is hij er wel fris uit gaan zien en je bent net geen 20.000 euro kwijt.

Fiat Grande Panda

260 kilometers echt bereik en een topsnelheid van 135 kilometer per uur. Snelladen met 100 kW. Dit is een echte auto. Krap, maar toch. Hij ziet er bovendien geweldig leuk uit met die ledjes in de neus en PANDA in de zijkant gestanst. Het interieur oogt fris en compleet. Met onderdelen die we kennen uit andere auto’s uit de Stellantis-groep, maar ook met frisse kleuren en bamboe op het dashboard. Voor 24.000 euro rijd je een heel praktisch elektrisch karretje.

Renault 5 E-Tech

Vind je de Dacia voor mensen zonder smaak en de Grande Panda te utilitair? Zoek je iets met een verbinding met het verleden, maar het smoelwerk van de toekomst? Renault heeft precies de auto voor je. De Renault 5 E-Tech. Vanaf zo’n 25.000 euro, maar dan moet je het doen met 95 pk. Voor 3000 euro meer heb je een model met 120 pk en is je dat te weinig dan kun je voor 33.000 euro een variant krijgen die in 8 seconden naar de 100 zoeft dankzij 150 pk aan boord en pas na 320 kilometer leeg is. Voor elk wat wils. Stijl hebben ze allemaal.

Nissan Leaf

The daddy! De Leaf van de tweede generatie heeft een Star Trekky-facelift gehad en is met de kleinere accu nu nog maar 25.700 euro. Dat is heeeeel veel auto voor je geld. Hij is niet zo hip als de andere jongens hier, maar met een sprintje in 7,9 seconden trek je de rest er wel uit. Bovendien heb je veel meer binnenruimte. Zit je bij de rest op Volkswagen Polo formaat, deze is ruimer dan een Golf van binnen. Nadeel: snelladen gaat met een Chademo-aansluiting. Dat maakt lange reizen langer en onprettiger.

Fiat 500e

De eerste goedkope elektrische auto die je wilde vanwege zijn looks: de Fiat 500e. Vanaf 29.000 euro te koop met het kleine accuutje en een reëel bereik van 140 kilometer. Voor iets meer koop je hem met een lollig suicidedeurtje achter of een groot open dak. Voor 35.000 euro heb je de versie met de grotere accu en 235 kilometer bereik. Cute zijn ze allemaal. Zowel van binnen als van buiten.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.