©Apple

iPadOS 18 voor nieuwste iPad Pro M4 teruggetrokken: kans op onbruikbare tablet

iPadOS 18 voor nieuwste iPad Pro M4 teruggetrokken: kans op onbruikbare tablet

18 september om 10:57

Apple heeft de update naar iPadOS 18 voor de iPad Pro M4-modellen voorlopig teruggetrokken, omdat een klein aantal van die iPads na de update onhoorbaar zou zijn.

'Bricked' is de nachtmerrie na een update. Dat je apparaat nutteloos is geworden, als een baksteen. Het scherm gaat niet meer aan, via usb is 'ie niet meer te benaderen: niks. Dat schrikbeeld treft een 'klein aantal' M4 iPad Pro-modellen, zegt Apple in een reactie aan MacRumors.

De update naar iPadOS 18 is daarom teruggetrokken voor specifiek die modellen iPad Pro met M4-chip. Die kunnen de update niet downloaden of installeren totdat Apple de oorzaak heeft gevonden. Heb je een iPad Pro M4 die wel al probleemloos naar iPadOS 18 is geüpdate, dan hoef je je geen zorgen te maken: het gaat ofwel fout tijdens de update, of je hebt geen pech en de update is gewoon goed gegaan.

Garantie, alsnog niet leuk

De problemen werden al gemeld door verschillende iPad Pro-gebruikers op Reddit. Navraag in de Apple Store bevestigde toen dat de iPad Pro M4 met verkeerd geïnstalleerde update inderdaad opgestuurd moet worden naar Apple. Dat wil zeggen dat het probleem erg ingewikkeld is, en dat de iPad waarschijnlijk vervangen moet worden. Gelukkig is de iPad Pro M4 nog maar een paar maanden uit, en dus nog goed door de garantie gedekt.

De oorzaak van de problemen is niet bekend, maar het zou ermee te maken kunnen hebben dat er voor sommige gebruikers twee updates beschikbaar zijn: eentje naar de nieuwste versie van iOS 17, eentje naar iOS 18. Verschillende gebruikers melden dat zij eerst die iOS 17-update installeerden, waarna het met de iOS 18-update fout ging. Wie meteen naar iOS 18 ging, lijkt geen problemen te hebben. Hoe het ook zit: gelukkig is het probleem nu in ieder geval gedetecteerd en is de update stopgezet.

Lees wat wij de tofste nieuwe iOS 18-functies vinden.

Meer nieuws over iOS en mis niets met onze Bright-app.