©Unsplash

Google wint rechtszaak tegen EU, boete van 1,7 miljard verscheurd.

Google wint rechtszaak tegen EU, boete van 1,7 miljard verscheurd

18 september om 13:40
Laatste update: 18 september om 16:43

Het is officieel, de EU wint niet altijd. Google heeft met succes een beslissing uit 2019 aangevochten bij de rechter en hoeft de grote boete niet te betalen.

De boete was in 2019 door de EU opgelegd omdat Google met Adsense zijn dominantie van de markt zou misbruiken. Het zou het gebruik van andere advertentie-platformen ‘ontmoedigen’ en daarmee zijn monopolie misbruiken. De EU had hiervoor bewijs gevonden in overeenkomsten tussen Google en andere partijen. Deze parktijken zouden tussen 2006 en 2016 hebben plaatsgevonden waarop een boete van 1,7 miljard dollar werd opgelegd.

Rechter

Google was het hier niet mee eens en ging naar de rechter om deze beslissing aan te vechten. Na 4 jaar heeft de rechter dan eindelijk uitspraak gedaan en kan Google de boete voorlopig verscheuren. Het is nog niet bekend of de EU hier weer tegen in beroep gaat. Een bedrag van 1,7 miljard laat je niet zomaar lopen, je zou het bijvoorbeeld kunnen uitgeven aan dit ‘goede doel’.

De EU is goed in het opleggen van boetes aan Big Tech. Onlangs wat Apple aan de beurt, de dag na de grote aankondiging van de iPhone 16 kregen ze een brief op de mat met een verzoek tot betaling van 13 miljard euro. Volgens de EU heeft Apple het op een akkoordje gegooid met de regering van Ierland en maar 1% belasting betaald. Dat was en is niet eerlijk tegenover andere bedrijven die zaken doen in Ierland.

Meer weten over de EU, klik hier. Abonneer je hier op de nieuwsbrief.