Tesla brengt de functie Full Self-Driving 'volgend jaar naar Europa'

©Tesla

'Zelfrijdende' Tesla komt volgend jaar naar Europa
5 september om 21:56
Laatste update: 5 september om 22:55

Tesla-baas Elon Musk heeft vandaag gezegd dat het rijhulpsysteem Full Self-Driving begin volgend jaar naar Europa en China komt. Amerikaanse Tesla-rijders kunnen de functie, die niet volledig zelfrijdend is, al langer gebruiken.

Momenteel wacht de testversie van Tesla's Full Self-Driving nog op goedkeuring van de regulerende instanties, maar Musk verwacht dat de eerste overheden voor het eind van het jaar toestemming zullen geven om de functie beschikbaar te maken.

Musk belooft al acht jaar de komst van een volledig zelfrijdende auto en daar moet FSD uiteindelijk toe leiden. Ondanks de naam biedt de huidige versie van FSD geen volledig autonoom rijden. Dat betekent dat bestuurders altijd op de weg moeten blijven letten.

Onlangs kwam Tesla met een update waardoor rijders niet langer hun handen aan het stuur hoeven te houden als ze FSD gebruiken. De functie volgt hiervoor de oogbewegingen van de bestuurders. Later deze maand moet die oogtracking ook werken als ze een zonnebril op hebben.

Fatale ongelukken

Of het Tesla lukt om de EU-toezichthouders te overtuigen dat FSD even veilig is als menselijke bestuurders, is nog maar de vraag. Tesla's rijhulpsystemen liggen in de VS al jaren onder vuur vanwege zorgen over de verkeersveiligheid. Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar honderden ongelukken waarbij Tesla's FSD en Autopilot een rol zouden hebben gespeeld, waarbij er tientallen doden zijn gevallen. 

Recent raakte Tesla's Full Self-Driving nog in opspraak, nadat rijders klaagden dat hun auto's na een update door rood licht reden

Tesla's worden zelfrijdend

Om bestaande auto’s van Tesla zelfrijdend te maken, kunnen eigenaren de functie kopen en daarna in hun eigen auto gebruiken. Nu is Tesla Autopilot al beschikbaar met een cruise control die je snelheid aanpast op basis van het verkeer om je heen. Ook kan de auto nu al automatisch sturen om binnen een rijstrook te blijven, maar de volledig zelfrijdende modus kan nog meer zaken zelf.

Toch wordt de zelfrijdende auto niet zo zelfrijdend als bijvoorbeeld de taxi’s van Waymo, waar onze presentator Bram onlangs een ritje in maakte. Er moet namelijk nog steeds iemand achter het stuur zitten die in de gaten houdt of de Tesla alles wel goed doet. Anders dan Waymo gebruikt Tesla alleen camera's en neurale netwerken en geen geavanceerde sensoren.

Onthulling Tesla Robotaxi

In oktober onthult het bedrijf van Musk zijn eerste zelfrijdende taxi. Die Tesla Robotaxi auto heeft mogelijk geen stuur en pedalen meer.

Lees meer over elektrische auto’s en abonneer je op onze nieuwsbrief.