©Robotaxi

'Verdacht' gedrag van Tesla voorafgaand aan onthulling Robottaxi

Tesla betrapt op 'verdacht gedrag' voor onthulling van de Robotaxi

3 september om 00:38
Laatste update: 3 september om 00:58

Tesla heeft veel nieuwe data verzameld over het gebied rond de locatie waar het bedrijf binnenkort zijn eerste zelfrijdende Robotaxi wil presenteren. Dat roept de vraag op of de Robotaxi in de praktijk op andere locaties wel zo goed zal presteren als Tesla zou beweren.

De bekende hacker Green meldt dat Tesla veel nieuwe gegevens heeft verzameld over de buurt waar het bedrijf op 10 oktober zijn eerste Robotaxi wil onthullen. Het gaat om het gebied rond de Warner Bros Studio in Los Angeles. De vraag is daardoor of een demonstratie van de zelfrijdende Tesla-taxi daadwerkelijk iets zegt over de presentaties van het systeem op andere locaties, omdat Tesla daar niet uitgebreid data over vergaard.

Alleen met camera's en neuraal netwerk

Tesla werkt al jaren aan een zelfrijdend systeem dat overal zou moeten kunnen rijden zonder het gebied vooraf in kaart te brengen. Dat wijkt af van de aanpak van de huidige aanbieders van zelfrijdende taxi’s, zoals Google-zusterbedrijf Waymo en Cruise, die alleen in enkele steden en gebieden werken, mede met behulp van nauwkeurige kaarten en 3D-data.

Tesla wil echter een systeem ontwikkelen dat kan rijden zoals mensen, maar dat daarvoor alleen camera's en neurale netwerken gebruikt. Tesla-baas Elon Musk roept al jaren dat zo’n volledig zelfrijdend systeem bijna klaar is, maar het blijft afwachten. 

Omstreden Tesla-video uit 2016

In 2016 kondigde Tesla het plan voor een zelfrijdende auto voor het eerst aan met een omstreden demonstratievideo. Die bleek achteraf te zijn geproduceerd met een vooraf bepaalde route die eerder volledig in 3D in kaart was gebracht. Tesla reed de route ook meerdere keren om de prestaties voor de video op te krikken. Toch deed het bedrijf alsof deze technologie zomaar overal ter wereld ingezet zou kunnen worden.

Vermoeden van nieuwe manipulatie

In oktober onthult Tesla zijn zelfrijdende Robotaxi, maar de vraag is of het bedrijf weer hetzelfde 'trucje' gaat uithalen als met de video in 2016. Daar lijkt het wel op, nu de bekende hacker Green, die regelmatig informatie over Tesla onthult, heeft ontdekt dat het autobedrijf een nieuw initiatief is gestart om veel extra data te verzamelen in een gebied bij de 'WB Studio' in LA. Oftewel: rond de locatie van de presentatie van de Robotaxi. 

Tesla gebruikt voor het verzamelen van meer data in dat gebied onder meer gegevens afkomstig van de auto’s van zijn klanten. Volgens Green gebruikt het bedrijf die om zijn neurale netwerken voor het zelfrijdende systeem te verbeteren. Het leidde tot reacties van mensen die vermoeden dat Tesla een nieuwe zelfrijdende demo aan het manipuleren is. "Het is terecht om je zorgen te maken", concludeert Electrek.

Veelgebruikte routes van influencers

In juli bleek ook al dat Tesla de testversie van zijn rijhulpsysteem Full Self-Driving (FSD) heeft geoptimaliseerd voor de routes die Elon Musk en bekende influencers vaak rijden. Ook over die gebieden verzamelde het bedrijf meer data. Het ging om influencers die regelmatig video's maken over hoe FSD in de praktijk werkt. Het systeem zou echter op andere locaties minder goed presteren dan je in sommige YouTube-video's ziet. Vorige week plaatste Tesla nog een eigen demovideo over FSD met daarbij de opmerking dat het systeem 'je bijna overal naartoe kan rijden'.

Tesla onthult in oktober in elk geval het ontwerp van de Robotaxi, maar een demonstratie van de autonome rijkunsten van het voertuig ligt natuurlijk ook voor de hand. Een mogelijkheid is nog wel dat Tesla in eerste instantie alleen een autonome taxidienst in een specifiek gebied lanceert, maar dat zou dus erg lijken op wat Waymo al jaren doet.

Bekijk ook onze eerste indruk van de Waymo-taxi.

Lees meer over Tesla en blijf op de hoogte met onze Bright-app.