Apple heeft eindelijk RCS maar nog een geen encryptie, dat gaat snel veranderen

©Unsplash

Apple heeft eindelijk RCS maar nog een geen encryptie, dat gaat snel veranderen
18 september om 17:17
Laatste update: 18 september om 17:22

Google heeft gestreden en gewonnen, want vanaf de lancering van de iPhone 16 gebruikt Apple RCS in plaats van SMS voor communicatie tussen Apple en Android. Alleen is nog niet veilig (genoeg).

RCS staat voor ‘rich communication services’ en is de opvolger van SMS. Deze nieuwe standaard zorgt ervoor dat deze manier van berichten sturen dezelfde mogelijkheden krijgt als bijvoorbeeld WhatsApp.

RCS zonder E2EE

E2EE staat voor end-to-end encryption en dat zorgt er weer voor dat niemand je berichten kan lezen wanneer het van jouw toestel vertrekt tot en met wanneer het aankomt bij de ontvanger(s). Op dit moment beschikt RCS tussen Android en Google hier nog niet over. Dat wil niet zeggen dat het onveilig is, maar het kan dus veel veiliger.

De GSMA is een onafhankelijk platform dat de introductie van deze uitrol van RCS overziet. Google gebruikt al langer RCS en ook Samsung heeft de schakelaar overgehaald. ‘Het is nu voor het eerst dat er RCS gebruikt wordt tussen verschillende besturingssystemen. Dat geeft nog waf uitdagingen’, aldus een woordvoerder

Google heeft al laten weten dat het werkt aan een oplossing hiervoor. E2EE in nog geen standaard met RCS. Google zelf is hier een uitzondering op en biedt het aan in zijn eigen Google messages app.

Lees hier meer over Google en abonneer je op de nieuwsbrief