Na Babboe krijgt nu ook bakfietsfabrikant Vogue een verkoopverbod

©Vogue

Bakfietsfabrikant Vogue krijgt verkoopverbod opgelegd
19 september om 07:30
Laatste update: 19 september om 07:43

Een bakfiets kopen van Vogue, dat mag niet meer. De bakfietsfabrikant heeft bakfietsen gemaakt die een ernstig veiligheidsrisico met zich meebrengen, waardoor er niet alleen een verkoopverbod geldt, maar ook een terugroepactie.

Eerder dit jaar werden meerdere mensen met een Babboe-bakfiets geconfronteerd met groot probleem. De frames braken af. Wat volgde is een grote terugroepactie en zelfs een verkoopverbod voor Babboe, omdat de fietsen ondeugdelijk waren met een te groot veiligheidsrisico voor fietsers en hun kroost/huisdieren. Hetzelfde lot is nu beschoren aan Vogue, dat kampt met hetzelfde frameprobleem plus brekende zadelpennen.

Verkoopverbod Vogue

Het verbod op de verkoop werd opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA. Dat kreeg volgens Nu.nl 30 meldingen over Vogue-fietsen. Vogue mag per direct geen bakfietsen meer verkopen, mede omdat het nog niet helder is bij welk type bakfietsen de problemen kunnen ontstaan. Omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd is daarom voor een volledig verbod gekozen. Eerst moet worden bewezen welke bakfietsen er veilig zijn, voordat er weer mag worden verkocht. 

Hoewel Vogue meewerkt aan de herstel-oplossingen, heeft het verzaakt om de klachten die bestonden over zijn fietsen te melden. Het verborgen houden van dit soort verstrekkende klachten is in strijd met de Nederlandse wet- en regelgeving. Vogue moet duizenden bakfietsen terugroepen. Op de website van Vogue is de veiligheidswaarschuwing ook te lezen, namelijk dat er framebreuken kunnen ontstaan, de zadelpen kan afbreken en bovendien dat het gasveer kan blokkeren. 

Gebruik je Vogue Journey of Troy niet

Als je een Vogue Journey of Troy gebruikt, raad Vogue aan de bakfiets voorlopig niet te gebruiken tot er een aanpassing heeft plaatsgevonden. Je kunt de fiets registreren via www.bakfietscheck.com. “Zodra u uw bakfiets registreert, wordt u binnen enige weken benaderd voor het maken van een afspraak. Tijdens deze afspraak wordt de frameversteviging en/of andere verbeteringen voor uw bakfiets kosteloos aangebracht. Wij begrijpen dat dit een vervelende situatie is. Wij bieden onze excuses aan voor het eventuele ongemak en we danken u voor uw begrip en medewerking”, aldus Vogue.


Lees meer nieuws over bakfietsen en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.