Microsoft start oude kernreactor opnieuw op om AI aan te drijven

© Unsplash

Microsoft herstart oude kernreactor voor AI
Vandaag om 20:23

Microsoft zet net als veel techbedrijven vol in op AI. Het is natuurlijk leuk om te zien welke taken je tegenwoordig allemaal aan ChatGPT of CoPilot over kunt laten, maar er zit ook een keerzijde aan het succes van AI: om alle datacenters te laten draaien is enorm veel energie nodig. Microsoft heeft er een 'oude' oplossing voor.

Microsoft koopt de Three Mile Island Unit 1 kernreactor in Pennsylvania: een oude kernreactor dus. Om de installatie weer werkend te krijgen, zou het bedrijf 1,6 miljard dollar neerleggen. Vervolgens koopt Microsoft twintig jaar lang alle energie die de kernreactor oplevert. Dat is behoorlijk wat, want met de 835 megawatt aan energie kan je zo’n 800.000 huishoudens van stroom voorzien.

Uitstoot verminderen

Microsoft zegt dat de kernreactor het gaat helpen zijn doel te bereiken om ‘carbon negative’ te worden. De exploitant van de kerncentrale, Constellation Energy, zegt dat de kerncentrale zonder uitstoot van koolstofdioxide voor energie kan zorgen die de hele dag beschikbaar is en niet alleen als er wind of zon is.

Uiteraard kleven er ook nadelen aan het gebruik van kerncentrales. Er ontstaat bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid radioactief afval. Plus, de voorraden van stoffen die de kerncentrale van energie voorzien zijn eindig. Ook is er een kans -hoewel klein- op ongelukken. Zo was er bij de naastgelegen Three Mile Island Unit 2 in 1979 een gedeeltelijke meltdown en kwamen er kleine hoeveelheden radioactieve stoffen vrij. Echter, die hadden geen meetbaar effect op de gezondheid van medewerkers en omwonenden. Sindsdien zijn er gelukkig wel veel nieuwe protocollen opgesteld om dit in de toekomst te voorkomen.

Ook Amazon doet mee

Microsoft is niet de eerste met zo'n plan. Andere techbedrijven gaan ook kernenergie gebruiken. Amazon kocht bijvoorbeeld een paar maanden geleden al een datacenter dat door een kernreactor in de buurt wordt aangedreven.

Lees meer over AI en energie of abonneer je op onze nieuwsbrief.