De gezonken onderzeeër Titan was afhankelijk van een met de hand gevuld Excel

Unsplash

 De gezonken onderzeeër Titan werd gecontroleerd met handwerk
21 september om 20:16
Laatste update: 21 september om 21:12

De gezonken onderzeeër Titan blijkt nogal houtje-touwtje in elkaar te hebben gezeten, vooral qua processen. Een voormalig medewerker zegt dat er de locatie op zee werd bijgehouden in een Excel-sheet.

De onderzeeër implodeerde vorig jaar terwijl het dook naar het wrak van Titanic. Hierbij kwamen alle inzittenden om het leven. Een voormalig OceanGate-medewerker heeft een boekje opengedaan over het ‘navigatiesysteem’ van deze onderzeeër. Er was wel een GPS-achtig akoestisch positioneringssyteem dat data voortbracht over de snelheid, diepte en positie door ping-geluiden te gebruiken. Je kent dit wel uit films. 

Software of handwerk 

In een normale situatie wordt zoiets in speciaal daarvoor gemaakte software geladen, maar bij de Titan ging dat anders. De data werd met de hand in een notitieboek gezet en dan in Excel gezet om vervolgens in mapping software te worden geplaatst. Uiteindelijk werd er dan op een handgetekende landkaart bijgehouden waar de onderzeeër zich bevond. Dit herhaalde zich elke vijf minuten.

Het was de bedoeling om een eigen systeem te ontwikkelen, maar daar was niet genoeg tijd voor. De ex-medewerker noemde het een idiote manier om navigatie te doen. Dit is niet de reden van de implosie: dat was de waterdruk die het apparaat waarschijnlijk teveel werd omdat Titan was gemaakt met een koolstofvezel cilinder in het midden en twee halve bollen van titanium. Hierdoor moesten twee verschillende materialen met schroeven aan elkaar worden gemaakt en het is moeilijk om dat goed te dichten, zeker als er druk op komt te staan. 

 Onderzeeër Titan

Titan vertrok op zondag 18 juni 2023 en zou binnen een dag terugkomen, maar binnen een paar uur verloor de onderzeeër al contact. Momenteel vinden er rechtzaken plaats over hoe het heeft kunnen gebeuren dat hierbij vijf opvarenden om het leven kwamen. Sommige mensen stellen dat deze reis met Titan een soort experiment was: in ieder geval zou er veel haast zijn gemaakt om de reis te laten doorgaan. Te veel haast, zo blijkt uit sommige getuigenissen. 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief.