Microsoft Copilot bewijst in Excel dat het geen brokkenpiloot is

©Unsplash

Microsoft lanceert nieuwe Copilot-functies in Excel
16 september om 22:30
Laatste update: 16 september om 22:47

Vanavond kondigde Microsoft in een livestream nieuwe functies aan voor Copilot. Hoewel deze presentatie voornamelijk gericht was op de zakelijke markt, bevatte deze ook updates die interessant zijn voor particuliere gebruikers.

Microsoft heeft vanavond nieuwe Copilot-functies aangekondigd voor Microsoft 365. Het wordt op z'n minst duidelijk dat Copilot een nieuwe fase ingaat. Wat haast begon als een 'oplossing op zoek naar een probleem' speelt nu een concrete rol in de software van gebruikers, met praktische oplossingen om je dagelijkse werkzaamheden te verlichten.

Microsoft wil hiermee laten zien dat AI niet slechts een modewoord is, maar daadwerkelijk in staat is om ons te ondersteunen in programma's zoals Excel, Word en PowerPoint. Daarnaast werd een nieuw samenwerkingsplatform aangekondigd, genaamd Copilot Pages.

Eindelijk, een Excel-hulpje!

Goed nieuws voor wie ooit heeft geworsteld met de vele functies in Excel, om vervolgens eindeloos te googelen hoe je die ene formule schrijft of een grafiek genereert: Copilot kan je helpen. Daarnaast zal je digitale assistent niet alleen cijfers verwerken, maar ook tekst. Zo kun je zoeken op trefwoorden om ze vervolgens binnen je data te analyseren.

Als je dacht dat programmeren in Excel alleen voor gevorderden was, breid je verwachtingen dan uit: programmeren zou nu ook binnen handbereik moeten zijn voor minder ervaren programmeurs. Je kunt Copilot namelijk vragen om gegevens te analyseren en te visualiseren via de programmeertaal Python. Je hoeft alleen maar in "normale taal" te omschrijven wat je wilt bereiken, waarna je copiloot van Microsoft het van je overneemt en je helpt code te schrijven.

Meer power in PowerPoint

Copilot kan met de functie Brand Narrative data halen uit andere Microsoft 365-apps en hiermee presentatie-sjablonen maken. Vervolgens kan het de informatie automatisch verdelen over de dia's en bovendien afbeeldingen genereren met behulp van DALL-E. 

Meer overzicht in Outlook en Teams

Naast het samenvatten van vergaderingen, wat Teams al deed, kan het vanaf deze maand ook lopende gesprekken in de chat meenemen in de samenvatting. Hierdoor krijg je nog meer context over wat er precies is besproken.

Copilot geeft straks ook samenvattingen van e-mails, wat doet denken aan de functie van Apple Intelligence in de Mail-app. Ook zal Copilot suggesties doen voor reacties op berichten. In Outlook kan Copilot straks bovendien belangrijke e-mails markeren, maar deze functie wordt eind 2024 verwacht.

Een verbeterde Clippy in Word

Microsoft heeft sinds Clippy, de bekende digitale assistent uit de jaren '90, een lange weg afgelegd. Clippy "hielp" je, maar Copilot moet je echt gaan helpen. Copilot zal, net als in PowerPoint, ook weer slim gebruikmaken van data uit verschillende bronnen om informatie samen te voegen en samen te vatten. Met de Copilot-sidebar kun je eenvoudig informatie uit andere 365-apps, e-mails en het web integreren om nieuwe teksten te creëren.

Samenwerken in Copilot Pages

Naast nieuwe functies in vertrouwde programma's kondigde Microsoft vanavond ook een nieuw platform aan: Copilot Pages. Hierbij kunnen gebruikers samenwerken in een vrij canvas, waarbij Copilot helpt om op generatieve en herhalende wijze iets op te bouwen. Door data uit eigen documenten, die van anderen en het web te combineren, kun je samen voortbouwen op bestaande informatie. Copilot Pages is nu beschikbaar in BizChat en komt binnenkort ook beschikbaar in de gratis versie van Copilot.

Taken automatiseren met Agents

Copilot Agents werkt als een 'slimme medewerker' die bepaalde taken kan automatiseren. Dit lijkt op Google's AI Teammates, waarbij je kennis kunt delen om agents te trainen en specifieke taken op de achtergrond te laten uitvoeren. Deze tool werd in mei 2023 geïntroduceerd, maar Microsoft kondigde aan dat Agents vanaf nu algemeen beschikbaar zijn. Je kunt straks je eigen agent bouwen, zonder dat je technische kennis nodig hebt voor het opstellen van prompts. Deze agents kunnen bijvoorbeeld handig zijn bij het oplossen van technische problemen op locatie.

Volg meer over Windows en abonneer je op onze nieuwsbrief.