©Unsplash

Grote update van Windows 11: dit zijn de beste vernieuwingen

Windows 11 krijgt een grote update: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen

3 september om 21:07

Microsoft begint binnenkort met de uitrol van een grote update voor Windows 11. De '24H2'-update brengt een reeks verbeteringen met zich mee die het gebruik van je computer wat makkelijker moeten maken. We zetten de opvallendste veranderingen voor je op een rij.

Microsoft brengt de Windows 11 2024 feature update, ook bekend als versie 24H2, binnenkort voor iedereen uit. Microsoft-topman Brandon LeBlanc, hoofd van het Windows Insider-team, bevestigde vandaag dat Windows 11 24H2 momenteel nog alleen beschikbaar is voor gebruikers met een nieuwe Copilot+PC. De grote update komt later dit jaar naar andere gebruikers. Wat kun je zoal verwachten?

Eenvoudigere taakbalk en opgefrist startmenu

Voor de minimalistisch ingestelde gebruikers is er goed nieuws: de taakbalk kan nu met minder knoppen worden weergegeven. Ook het startmenu krijgt een opfrisbeurt. Er komt een nieuw paneel naast het menu dat informatie over je telefoon laat zien, handig als je een Android-toestel gebruikt.

Betere energiebesparing

Windows 11 wordt zuiniger met je batterij. Je kunt nu aparte plannen instellen voor als je laptop al dan niet aan de stroom hangt. Ook desktopgebruikers kunnen volgens Microsoft profiteren van een verbeterde energiebesparingsmodus.

Verbeterde bestandsverkenner

Daarnaast is er nog goed nieuws voor Android-gebruikers: je kunt binnenkort direct door de bestanden op je telefoon bladeren via de Windows Verkenner. Daarnaast kun je bestanden nu ook comprimeren naar andere formaten dan alleen ZIP, zoals TAR en 7Z.

Slimme assistent Copilot

Het is tegenwoordig onmogelijk om over een update van Windows te schrijven, zonder Copilot te vermelden. De AI-assistent van Microsoft is op een andere manier geïntegreerd in Windows vergeleken met de vorige versie. Hij kan je helpen met het wijzigen van instellingen door stap-voor-stap instructies te geven, maar kan zaken niet meer zelf aanpassen. Wil je Copilot liever niet gebruiken? Dan kun je de assistent nu ook verwijderen.

Speciale functies voor nieuwe computers

Sommige nieuwe functies zijn alleen beschikbaar op de nieuwste Copilot+-pc's. Deze computers met speciale chips die AI-taken kunnen uitvoeren, werden in mei dit jaar aangekondigd. Exclusieve functies zijn onder meer aan het verbeteren van je uiterlijk tijdens videogesprekken of het genereren van ondertiteling in real-time. Copilot+-pc’s krijgen ook een krachtigere AI-versie van Paint en andere tools om foto’s te bewerken.

Snellere updates

Microsoft heeft ook gewerkt aan de manier waarop updates worden geïnstalleerd. Met een nieuwe techniek genaamd 'hotpatching' kunnen sommige updates nu worden doorgevoerd zonder dat je computer opnieuw hoeft op te starten. Dat kan doordat Windows updates in schijven zal uitvoeren, in plaats van in één keer. 

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze Bright-app.