Windows krijgt concurrentie van gamebedrijf Valve, SteamOS ook op andere apparaten

©Valve

Windows krijgt concurrentie van gamebedrijf Valve, SteamOS ook op andere apparaten
16 augustus om 09:46

Handheld-gamingapparaat Steam Deck draait op het eigen besturingssysteem SteamOS. Dat kom nu ook naar concurrenten van de Steam Deck: oppassen geblazen voor Microsoft.

De Steam Deck heeft sinds zijn verschijning begin 2022 een hele nieuwe categorie apparaten in het leven geroepen: de handheld game-pc. De Steam Deck is vooral zo populair omdat alles goed en simpel werkt: praktisch alle games die gebruikers op Steam hebben gekocht, zijn speelbaar op de Steam Deck. En dat is nog weleens anders bij games op concurrerende apparaten, zoals de ASUS ROG Ally of de Lenovo Legion Go.

Zulke Steam Deck-concurrenten draaien op Windows. En hoewel je op Windows prima games kan spelen, is Windows zelf niet altijd even geschikt voor een apparaat met een klein scherm, zonder toetsenbord en muis. SteamOS werkt dan vaak beter, en het komt nu ook naar concurrenten van de Steam Deck. Dat bevestigt Valve tegenover The Verge.

Oppassen geblazen voor Microsoft

In de code van SteamOS zijn al aanwijzingen gevonden dat in ieder geval de Asus ROG Ally-apparaten ondersteund gaan worden door SteamOS. "Dat gaat over het ondersteunen van apparaten van derden", bevestigt een ontwerper van Valve. "Het team werkt aan de ondersteuning voor nog meer handhelds op SteamOS." Volgens de ontwerper gaat dat voorspoedig, maar is het systeem nu nog niet gereed.

Toch moet Microsoft zich zorgen gaan maken, want als SteamOS straks wel klaar is en beter werkt op handheld game-pc's dan Windows, verliest Microsoft toegang tot dat hele nieuwe deel van de game-pc-markt die tot nu toe bijna exclusief op Windows draaide. Dat kan snel gaan, want Steam Deck-concurrenten zijn veel toegespitster dan Windows. SteamOS hoeft alleen maar games te draaien, terwijl Windows geschikt is voor alles waar Windows voor gebruikt wordt.

Iedereen wordt er beter van

Maar het kan ook anders lopen: Valve bevestigt ook dat het nog altijd werkt aan de mogelijkheid om Windows te draaien op de Steam Deck, zodat spelers Windows kunnen opstarten om games te draaien die juist niet werken op SteamOS. Het gaat dan om een zogenoemde dual-boot: het systeem kan dan opstarten met SteamOS, of met Windows.

Misschien kunnen Windows en SteamOS meer hand in hand gaan in de toekomst. Of wellicht ziet Microsoft deze komst van SteamOS als aanmoediging om Windows beter geschikt te maken voor handheld game-pc's. Het lijkt er in ieder geval op dat handheld pc-gaming er sowieso beter van gaat worden. En ooit vormde Valve met SteamOS al eens een bedreiging voor Windows, met het idee van Steam Boxes: kleine game-pc's voor aan de tv. Dat idee strandde uiteindelijk.

Meer games en mis niets met onze Bright-app.