Nieuwe ontdekking op Mars mogelijk de sleutel tot buitenaards leven

©Unsplash

Nieuwe ontdekking op Mars mogelijk de sleutel tot buitenaards leven
3 december 2024 om 10:54

Wetenschappers hebben mogelijk de sleutel gevonden tot buitenaards leven. Op Mars is een grote vlakte ontdekt met omstandigheden die leven op de rode planeet mogelijk maken.

Acidalia Planitia, zoals de vlakte heet, heeft voldoende water, warmte en energie in de grond om buitenaardse bacteriën in leven te houden. “Het is een veelbelovende plek voor toekomstige missies om buitenaards leven te ontdekken”, zegt onderzoeker Andrea Butturini van de Universiteit van Barcelona.

Toekomstige missies zijn overigens een breed begrip. Om het leven daadwerkelijk te vinden, moeten wetenschappers op Mars kilometers diep graven in de grond. Dergelijke missies zijn, mede dankzij het gebrek aan de juiste technologie, nog jaren van realisatie verwijderd.

Grote stap in het vinden van leven op Mars

Toch is de vondst van de wetenschappers baanbrekend te noemen. Het is een nieuw hoofdstuk in het jarenlange onderzoek dat vanaf de aarde wordt gedaan om leven buiten aarde te ontdekken. Doordat wetenschappers nu daadwerkelijk weten waar ze moeten zoeken, is de kans een stuk groter dat dit ook gaat lukken.

In 2028 wil de European Space Agency (ESA) zijn Rosalind Franklin Rover naar Mars sturen. Deze rover beschikt over een boor die meters diep in de grond kan graven. Die rover kan gebruikt worden voor het ontdekken van leven, maar volgens de wetenschappers gaat de boor simpelweg niet diep genoeg.

Uiteraard hoeven we geen rekening te houden met het vinden van mensachtige wezens. De wetenschappers denken vooral dat een speciaal soort bacterie in de grond van Mars aanwezig is. Dezelfde bacteriën die op aarde voorkomen in moerassen, de ingewanden van dieren en rottend materiaal.

Waarom moeten wetenschappers zo diep de grond in?

Wetenschappers moeten dus diep de grond in om, in ieder geval, een kans te maken buitenaards leven te ontdekken. Door de extreem lage temperaturen en de lage luchtdruk aan het oppervlak kunnen zelfs de kleinste organismen niet overleven. In de grond is het echter een ander verhaal.

Het is inmiddels duidelijk dat de grond op Mars vol zit met radioactief metaal dat warmte en chemische energie produceert. In combinatie met het overgebleven water uit oude oceanen zou dat er dus voor kunnen zorgen dat de kleinste organismen wel een manier hebben gevonden om te overleven.

De verwachting is dat wetenschappers minimaal 8 kilometer onder het oppervlak de eerste tekenen kunnen vinden. Maar om daar dus te komen hebben ze nog veel tijd en ontwikkelingen nodig.

Lees meer over ruimtevaart en mis niets met de Bright-app.