©NASA

Kijken: NASA's meest heldere en indrukwekkende foto’s van Mars tot nu toe

Kijken: NASA's meest heldere en indrukwekkende foto’s van Mars tot nu toe

Vandaag om 12:32

NASA heeft de duidelijkste en helderste foto’s van Mars tot nu toe gepubliceerd. De foto’s zijn afkomstig van de Perseverance Mars Rover en tonen opvallende blauwe stenen op een zanderige ondergrond.

De stenen zijn gevonden op Mount Washburn, die door NASA is vernoemd naar de berg in Yellowstone National Park. Deze bevindt zich in een krater genaamd Jezero, waar zich miljarden jaren geleden naar alle waarschijnlijkheid een groot meer bevond. 

Op de foto (via Daily Mail)zien we een zanderige ondergrond die volgens NASA de bodem van dat meer was. De blauwe stenen zijn van basalt, een vulkanisch stollingsgesteente, dat over de gehele oppervlakte van Mars verspreid liggen. 

NASA treft opvallende steen op Mars

Tot NASA’s verbazing kwam de Perseverance Mars Rover niet alleen het bekende basalt tegen, maar trof het ook een witte steen met strepen. Deze steen heeft de naam Atoko Point gekregen, omdat het de eerste keer is dat een dergelijke steen is gevonden op de rode planeet. 

©NASA

Atoko Point bestaat volgens de ruimtevaartorganisatie uit anorthosiet, een vulkanisch gesteente dat rijk is aan siliciumdioxide. Dat is op zijn beurt een chemische verbinding van silicium en zuurstof en daarmee de basis van veel mineralen waaronder kwarts en zand. 

Theoretisch gezien was bekend dat dit soort stenen al te vinden waren op Mars, maar NASA kwam er tot nu toe nooit eentje tegen.

Lees hier meer nieuws over NASA en mis niets met onze nieuwsbrief.