©Unsplash

Grootste reden voor niet kopen elektrische fiets is de hoge prijs

Grootste drempel voor kopen elektrische fiets is de hoge aankoopprijs

Vandaag om 20:30
Laatste update: om 22:06

De belangrijkste reden waarom mensen soms toch niet kiezen voor een e-bike is de prijs. Mensen vinden de elektrische fiets duur. Toch zijn mensen met zo’n fiets wel enthousiast: mensen beoordelen hun e-bike gemiddeld met een 8,4.

Dit blijkt uit de E-bike Monitor van Multiscope. 39 procent van de 5.500 respondenten in het onderzoek geeft aan dat prijs een grote drempel vormt voor de aanschaf van zo’n fiets. Het gebrek aan inspanning is met 22 procent ook een belangrijke overweging, net als diefstalgevoeligheid, wat door 1 op de 5 mensen als een aankoopdrempel wordt gezien. 11 procent vindt e-bikes gevaarlijk en neemt er daarom geeneen. 

Elektrische fietsen

Acht procent zegt dat een gebrek aan ruimte de reden is om geen e-bike te nemen: ze staan immers toch het beste overdekt in een schuur, garage of gang. Waar bij elektrische auto’s veel range anxiety bestaat, valt dat bij elektrische fietsen erg mee. Zeven procent vindt het lastig dat de fietsen regelmatig moeten worden opgeladen. De negatieve invloed op het milieu vergelijken bij een gewone fiets wordt door 6 procent van de mensen als drempel aangemerkt. 

Het komt nu misschien wat negatief over, maar over het algemeen zijn mensen wel positief over elektrische fietsen. De helft heeft er positieve associaties bij en vooral snelheid is daarbij een populaire reden voor het waarderen van de e-bike. Ook zijn mensen die een elektrische fiets hebben daar erg over te spreken, want ze geven hun fiets gemiddeld een 8,4. Zo zijn ze erg tevreden over de trapondersteuning, het gebruiksgemak en het comfort.

E-bike

Toch moet onderzoeksbureau Multiscope zelf ook even aan de slag met zijn e-bike: in zijn verkiezing met Emerce voor Website van het Jaar verloot het een illegaal verklaarde Ouxi-fiets onder de stemmers. 

Lees meer over e-bikes.