©Bright

Duurtest Zeekr 001: blijft ons gek maken met de meest bizarre meldingen

Duurtest Zeekr 001: blijft ons gek maken met de meest bizarre meldingen

Vandaag om 14:54

Onze autotester Rutger rijdt vier weken met de Zeekr 001. Een volledig elektrische fastback van het Chinese Geely.

Wij reden een nieuwe elektrische auto altijd vier weken in deze duurtest. Omdat je dan tijd hebt om kleine ergernissen te ontdekken, maar ook om te wennen aan zaken die misschien onlogisch lijken op het eerste gezicht, maar geen obstakel tijdens dagelijks gebruik. De Zeekr 001 deed me op de eerste dag wensen dat ik na drie weken anders zou denken over de wagen.

De eerste kennismaking was al matig: de auto was niet volledig opgeladen toen we hem ophaalden en bizar genoeg lag er een volle vuilniszak in de kofferbak met lege pakken ice tea en Griekse yoghurt. Dat zou mijn beeld van een auto wellicht niet moeten beïnvloeden. Maar net zoals een proefwerk waarin de leerling zijn naam verkeerd gespeld heeft, extra scherp gecheckt wordt, zo stond ik ook aan om deze auto van boven tot onder op onvolkomenheden te onderzoeken. Dat is anders dan iemand die in de showroom verliefd wordt op het model en dan met een roze bril op de eerste weken in gaat.

Het is elke keer wel wat

De vuilniszak is inmiddels vergeten. Ik heb geleerd om met 8 keer klikken en 1 keer swipen alle systemen uit te zetten die me ergeren. Ik zit dan in een luxe reiswagen met lekker veel power op alle vier de wielen. Een fijn en scherp sturend onderstel. Massage in de stoelen. Een glazen dak boven mijn hoofd.

Maar PING, BLING, BONG, dan is er toch nog weer iets dat niet helemaal naar de wens van de Zeekr is. Met name als de ruit ’s ochtends beslagen is voor het wegrijden, dan wil de auto een enkele veeg van de ruitenwisser nog wel eens te weinig vinden. Dan is de camera geblokkeerd en krijg je een melding of 6 achter elkaar van allerlei systemen die het nu niet doen. Die kun je op dat moment niet uitzetten, want geen van de menu’s zijn nog te bedienen.

Getroffen door waanzin

Absoluut dieptepunt was de melding: “Interieur parfum vernieuwen wordt tijdig vrijgegeven”. WAT BETEKENT DAT? Waarom moet je me daarmee lastigvallen terwijl ik op het verkeer probeer te letten.

Voor de context: dit gebeurt soms. Niet eens elke dag. Maar als je een goed huwelijk hebt met een partner die 1 of 2 keer per week uit het niets opeens even heel hard gilt en roept dat je moet checken of de koelkastdeur wel goed dicht is, dan blijft het moeilijk om daar chill naast te zitten alle momenten dat hij of zij dat niet doet.

Dus alsjeblieft Zeekr: bespaar alle rijders van deze auto de ellende. Dat zijn er in Nederland maar 367 op dit moment, maar de auto verdient in de basis meer liefde.

Rutger test elke maand een andere auto, volg het allemaal in de Bright Duurtest.