©Unsplash

Onderzoek: ‘De aarde had een ring zoals Saturnus’

Onderzoek: ‘De aarde had een ring zoals Saturnus’

23 september om 12:47

Een van de mooiste planeten is toch wel Saturnus. En dat is geheel te danken aan die prachtige ringen die rond de planeet zweven. Blijkbaar heeft de aarde ooit ook een ring gehad.

Tenminste dat denken onderzoekers, en ze hebben er zelfs bewijzen voor gevonden

Ring rond de aarde

We hebben het hier over heel lang geleden dus je kunt je opa niet vragen of het echt zo was. We schrijven 466 miljoen jaar geleden en een grote astroide nadert de aarde.

Zodra de asteroïde in het bereik van de zwaartekracht van de aarde kwam begon deze in stukken af te breken. Hierbij werden de kleine delen verdeeld in een baan om de aarde. Daarbij vormde de rotsblokken een grote ring, net zoals bij Saturnus, rond de evenaar.

Bewijs

Goed verhaal, maar kunnen deze wetenschappers deze theorie onderbouwen? Zij vinden van wel en doen dat door het tellen en lokaliseren van kraters rond de evenaar.

Dat is nog niet eenvoudig, want wat nu de evenaar is was 400 miljoen jaar alles behalve de evenaar. Om de evenaar van toen te reconstrueren moesten de wetenschappers de verschuivingen van de tektonische platen berekenen, je moet weten dat heel lang geleden onder andere Afrika en Australië niet op de plek lagen waar ze nu liggen.

Toen de wetenschappers eenmaal deze kaart hadden gemaakt bleken er rond de evenaar 21 kraters te liggen. Wanneer je ervan uit gaan dat rommel uit de ruimte normaal op een random plek inslaat moeten deze kraters wel veroorzaakt zijn door stenen die uit de ‘ring’ van de aarde naar beneden kwamen. Deze hing per slot van rekening altijd op dezelfde plek. Zij beweren dat het statistisch niet mogelijk is dat zoveel kraters op ongeveer dezelfde plek liggen.

Met deze theorie denken ze overigens ook de oorzaak gevonden te hebben voor een van de periodes met extreem lage temperaturen op de aarde. Door de schaduw die de ring op de aarde bracht ging de temperatuur drastisch omlaag.

Lees meer over de ruimtevaart en abonneer je op de nieuwsbrief