Eerste burgers ooit die ruimtewandeling maakten zijn terug op aarde

©SpaceX

Eerste burgers die ruimtewandeling maakten zijn terug op aarde
15 september om 12:52
Laatste update: 15 september om 14:11

De eerste burgers ooit die een ruimtewandeling maakten, zijn weer terug op aarde. Ze landden zondag in hun Dragon-capsule van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de Amerikaanse kust.

In de Dragon-capsule van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk waren in totaal vier mensen aanwezig. Twee van hen, miljardair Jared Isaacman en SpaceX-technicus Sarah Gillis, verlieten voor korte tijd (gedeeltelijk) hun ruimtevaartuig. Nadat de deur van de capsule was geopend, kwamen ze met ongeveer de helft van hun lichamen naar buiten. Het was dus niet echt een wandeling waarbij ze loskwamen van hun vaartuig, maar toch wordt het een ruimtewandeling genoemd. 

De twee doorliepen voor hun wandeling een uitgebreide training. Onvoorbereid waren ze dus niet. Ze zijn echter geen professionele astronauten.

De reis werd betaald door Isaacman, wat het de eerste commerciële ruimtewandeling ooit maakte. Ruimtewandelingen die eerder zijn uitgevoerd werden altijd betaald uit publieke middelen, belastinggeld dus.

Isaacman ging al eerder naar de ruimte

Het viertal verbleef een aantal dagen in de ruimte. Naast de ruimtewandeling zijn tijdens de reis wetenschappelijlke experimenten uitgevoerd. Isaacman stapte in 2021 ook al aan boord van een ruimtevaartuig van SpaceX. Toen ging het om de eerste commerciële ruimtevlucht ooit.

Lees meer nieuws over ruimtevaart en mis niets met onze nieuwsbrief.