Boeing Starliner is goed en wel op aarde teruggekeerd

©NASA

Boeing Starliner keert goed terug op aarde
7 september om 08:52

Na een periode van 93 dagen in de ruimte is Boeing Starliner goed en wel teruggekeerd naar aarde. Van de ontkoppeling van het ISS tot het bereiken van de grond in New Mexico: het liep op rolletjes.

Uiteindelijk is de missie van de Boeing Starliner niet geworden wat NASA en Boeing ervan hadden gehoopt. Hetzelfde geldt voor Butch Wilmore en Suni Williams, de astronauten die op de heenweg nog meevlogen met het gevaarte, maar voor wie het niet veilig genoeg werd geacht om er ook mee terug te keren. Starliner is namelijk niet perfect. Op de heenweg waren er heliumlekken en vielen meerdere aandrijfmotoren uit. NASA vond het niet verantwoord om ze ook terug te laten gaan met Starliner.

Boeing Starliner

Dat is een bittere pil voor Boeing, want het imago van het bedrijf wordt er op het gebied van ruimtevaart niet beter op, nadat de lancering van Starliner ook al meerdere malen is uitgesteld. Het is positief dat de terugkeer naar aarde zo goed verliep, want hierdoor heeft Boeing mogelijk laten zien dat het oké is. Suni en Butch zijn veilig op het International Space Station gebleven: zij gaan in februari 2025 terug met een Crew Dragon van SpaceX. Wel hebben ze geholpen met de terugkeer van Starliner door voorbereidingen te treffen en twee simulatiepakken op hun plekken te zetten in het ruimtevaartuig: iets dat ze naar eigen zeggen als ‘bitterzoet’ hebben ervaren.

In ieder geval is het ruimteschip na zes uur reizen vanmorgen om 06:01 uur Nederlandse tijd goed geland, mede dankzij parachutes om het gevaarte te doen afremmen voordat het op aarde neerkwam. NASA noemde het ‘foutloos’ en ‘prachtig’. Dat moet Boeing na het veelzeggende besluit van NASA om Starliner onbemand te laten terugkeren toch een beetje goed doen. Nu is het afwachten wat de toekomst Starliner zal brengen. 

Hieronder kun je het hele proces van ondocken naar de touchdown op aarde terugkijken:

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.