©NASA

Astronaut hoort 'vreemd geluid door speaker' in gestrande Boeing Starliner

Astronaut hoort 'vreemd geluid door speaker' in gestrande Boeing Starliner

2 september om 16:53

Er zijn rare geluiden te horen in de door problemen geteisterde Boeing Starliner. Dat blijkt uit een uitgelekt gesprek tussen Astronaut Butch Wilmore en het vluchtleidingscentrum van NASA, waarover onder meer The Guardian schrijft.

De Starliner van Boeing vloog eerder dit jaar in opdracht van NASA naar het internationale ruimtestation (ISS). De vlucht ging goed, maar daarna kwamen problemen met het ruimtevaartuig aan het licht. Zo kampte de Starliner met een heliumlekkage en waren er problemen met de aandrijfmotoren.

Eind augustus besloot NASA astronauten Butch Wilmore en Suni Williams, die op de heenweg naar het ISS in de Starliner zaten, er niet mee te laten terugkeren naar de aarde. De ruimtevaartorganisatie vindt het risico voor de twee astronauten te groot om ze met de Starliner terug te laten vliegen. In plaats daarvan keren ze volgend jaar terug met Crew Dragon van SpaceX, een concurrent van Boeing. 

Wilmore was afgelopen weekend in de aan het ISS gekoppelde Starliner toen hij een raar geluid hoorde. "Ik heb een vraag over Starliner" zei hij vervolgens tegen het vluchtleidingscentrum waarmee hij contact legde vanwege zijn bevinding. "Er komt een vreemd geluid door de speaker … Ik weet niet wat het veroorzaakt."

Oorzaak geluid nog onduidelijk

Nadat zijn collega's op de grond naar het geluid hadden geluisterd, beloofden ze Wilmore uit te zoeken wat het veroorzaakte. Dat is tot nu toe onduidelijk, schrijft The Guardian. Wilmore omschreef het geluid tegenover zijn collega's als pulserend, bijna als een ping van een sonar. 

Meteoroloog Rob Dale uit de Verenigde Staten berichtte als eerste over het rare geluid in de Starliner. Hij deelde een fragment ervan op een forum.

Lees meer nieuws over NASA en mis niet met onze nieuwsbrief.