Starliner-astronauten keren mogelijk niet terug in de Boeing

©Boeing

Starliner-astronauten keren mogelijk niet terug in de Boeing
4 augustus om 22:30

De eerste succesvolle Starliner-vlucht met mensen aan boord krijgt een iets minder positief staartje. De astronauten die het naar het International Space Station bracht keren waarschijnlijk terug in de Dragon-capsule van SpaceX.

Starliner had niet de beste start. Na een wat rommelig en hobbelig ontwikkelproces werd de vlucht met mensen aan boord een paar keer uitgesteld, zelfs op het allerlaatste moment. De lancering ging uiteindelijk goed, maar het gevaarte kampte wel met heliumlekken die nog niet zijn opgelost, ook niet nu het aan het ISS hangt. Vijf van de 28 stuwraketten viel bovendien uit bij het docken aan het ISS. Vier ervan zijn weer werkend, maar een van de stuwraketten doet het nog niet.

Boeing versus SpaceX

Een anonieme bron stelt tegenover Ars Technica dat de kans groot is dat astronauten Barry Wilmore en Sunita Williams hun terugkeer naar aarde maken in een ruimtevaartuig van SpaceX in plaats van Boeing. Starliner zou de twee eigenlijk al eerder terugbrengen, maar kampt met heliumlekken waardoor de veiligheid van de astronauten mogelijk niet kan worden gegarandeerd. 

NASA zou deze week in gesprek zijn gegaan met het management bij Boeing om te spreken over de situatie. Is het verantwoord om het astronautenduo te laten terugkeren met de Starliner of is een ander vaartuig een veiligere keuze? NASA heeft hierin het uiteindelijke oordeel, maar zou dit nog niet hebben gedeeld. Wel laat de ruimteorganisatie weten dat het alle opties overweegt om de twee zo veilig mogelijk te laten terugkomen op aarde. Er zou ook nog geen beslissing zijn. Boeing zegt tegen CNBC nog steeds overtuigd te zijn dat de Starliner veilig kan terugkeren met de bemanning aan boord.

Crew Dragon

NASA heeft nog wel even tijd voor het met zijn besluit komt: de twee gaan dan potentieel mee met de Crew Dragon van SpaceX die is bedoeld voor de Crew-9-missie die aanstaande is. Die zal later deze maand vertrekken en houdt dan eventueel twee plekken leeg voor Wilmore en Williams. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.