©Unsplash

De Boeing Starliner astronauten komen terug…in 2025

De Boeing Starliner astronauten komen terug…in 2025

8 augustus om 10:58
Laatste update: 8 augustus om 13:52

Het zou een verhaallijn kunnen zijn in Goede Tijden Slechte Tijden. De hele situatie rondom de Boeing Starliner heeft alle kenmerken van een soap.

Er was eens een bedrijf dat de opdracht kreeg van de NASA om een ruimteschip te bouwen om mensen en goederen van en naar het ISS te brengen. Na heel veel vertraging vertrok dan eindelijk de eerste bemande vlucht voor een verblijf van een week. Die week werd al snel langer want er waren helium lekken en thrusters die niet goed werkten.  

NASA en Boeing zijn al weken lang aan het testen. De uitkomst van deze testen moet bepalen of het veilig genoeg is om de astronauten in de Boeing Starliner terug te laten vliegen.

Het alternatief is SpaceX

Het groene licht voor een terugkeer naar de aarde in de Boeing Starliner is nog steeds niet gegeven. En de kans dat dat ook echt gaat gebeuren wordt steeds kleiner. Dan zal er moeten worden uitgeweken naar een alternatief.

Dat alternatief is de Dragon Crew-capsule van SpaceX. De lancering van dit ruimtevaartuig is nu ‘on hold’ gezet door de problemen met de Starliner van Boeing.

Twee lege stoelen

Het plan van de NASA zou zijn om de Dragon Crew met maar twee astronauten in plaats van vier naar het ISS te sturen. De twee lege stoelen zouden dan op de terugweg gevuld kunnen worden door de twee astronauten van de Boeing Starliner.

Deze zullen dan wel hun verblijf moeten verlengen, want de terugkeer zou dan pas in februari 2025 plaatsvinden. De missie van astronauten Butch Wilmore en Suni Williams heeft dan in plaats van een week meer dan negen maanden geduurd. Als dit plan doorgaat, zal de Boeing Starliner worden klaargemaakt voor een terugkeer naar de aarde met een lege cabine.

Lees meer nieuws over de Boeing Starliner en mis niets met onze nieuwsbrief.