André Kuipers lanceert podcast over zijn ruimtereizen en de nieuwe ruimterace

©André Kuipers

André Kuipers lanceert podcast over zijn ruimtereizen en de huidige ruimterace
5 september om 13:11

Nederlandse astronaut André Kuipers lanceert op 12 september een podcastserie, Kuipers en de Kosmos, waarin hij ervaringen deelt over de twee ruimtereizen die hij maakte. Ook werpt hij in de afleveringen zijn blik op de nieuwe ruimterace die is ontstaan, niet alleen tussen landen zoals de VS en China, ook tussen commerciële organisaties.

Kuipers werkt voor de podcast samen met nieuwszender BNR en wetenschapsmagazine Quest. Het wordt een achtdelige podcastserie waarvan meerdere afleveringen op 12 september verschijnen, via de website van BNR en de populairste populaire podcastapps.

Het is twintig jaar geleden dat Kuipers voor het eerst de dampkring verliet. In 2004 reisde de nu 65-jarige Nederlander naar het internationale ruimtestation ISS. In de podcast begint hij echter bij zijn kindertijd, zo meldt het persbericht, want toen leek de droom nog onmogelijk. “Astronaut worden? Daarvoor moet je een soort supermens zijn, dat is niet haalbaar voor een jongen met een bril als ik.”

Hoe word je een astronaut?

Vanaf daar legt de astronaut stap voor stap uit hoe hij toch succesvol twee ruimtereizen kon maken. Van de examens en hoe de raketlancering voelt, tot hoe het is om 193 dagen met collega’s op het ISS te wonen.

De Nederlander geeft tussendoor ook zijn mening over de staat van de ruimte anno 2024 en wat hij van de nieuwe space race vindt. Zelfs de astronauten die door de slecht werkende Starliner nu gestrand zijn op het ISS, worden genoemd. Kuipers eindigt positief in het persbericht: “reizen naar Mars blijft een illusie voor gewone mensen, maar ruimtetoerisme is best haalbaar. De ruimtevaart is democratischer en toegankelijker dan ooit.”

De podcast verschijnt rond dezelfde tijd als het regiedebuut van André Kuipers. Beyond: Ode to Earth is een documentairefilm die op 4 oktober in première gaat en de aarde door de ogen van een astronaut laat zien.

Lees meer over de ruimte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.