Eerste bemande ruimtemissie over de poolgebieden - dit wordt er onderzocht

©SpaceX

Eerste bemande ruimtemissie over noord- en zuidpool: dit is de bedoeling
13 augustus om 02:43
Laatste update: 13 augustus om 02:58

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de eerste bemande ruimtemissie aangekondigd die in een baan over de noord- en zuidpool zal vliegen. Daarmee komt de droom van een Chinese cryptomiljardair uit.

SpaceX lanceert 'mogelijk nog voor het einde van dit jaar' zijn zesde commerciële astronautenmissie. Dat wordt de eerste bemande ruimtemissie om de aarde te verkennen vanuit een polaire baan. "Voor het eerst wordt er direct over de poolgebieden gevlogen", aldus SpaceX.

Het gaat om een private missie met het Crew Dragon-ruimtevaartuig. De missie wordt geleid door de in China geboren crypto-miljardair Chun Wang. Hij neemt een poolreiziger, een roboticus en een filmmaker mee aan boord. Wang wilde deze poolmissie, omdat hij een grote interesse heeft in de koudste plekken op aarde.

Fram2

De missie, die drie tot vijf dagen zal duren, heet Fram 2, vernoemd naar het Noorse onderzoeksschip Fram, dat tussen 1893 en 1910 op ontdekkingsreizen naar de poolstreken werd gebruikt. Het is de bedoeling om over Antarctica te vliegen rond de zomerzonnewende op het zuidelijk halfrond, om maximale belichting te hebben.

De Crew Dragon moet op een hoogte van 425 tot 450 kilometer gaan vliegen. Het ruimtevaartuig wordt uitgerust met een koepel, zodat er betere foto's en video's gemaakt kunnen worden.

Wetenschappelijke onderzoeken

De bemanning gaat wetenschappelijk onderzoek doen. "Ze gaan ongebruikelijke licht-emissies onderzoeken die lijken op poollicht. De bemanning zal groene fragmenten en mauve linten van continue emissies bestuderen."

Daarnaast worden er meerdere onderzoeken gedaan naar de effecten van ruimtevluchten op het menselijk lichaam, waaronder het maken van de eerste menselijke röntgenfoto's in de ruimte. De lancering met een Falcon 9-raket moet plaatsvinden in Florida, maar de exacte lanceerdatum is nog niet bekend.

Lees meer nieuws over SpaceX en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.