©Wired

SpaceX lanceert dezelfde raket voor de 22e keer

SpaceX lanceert dezelfde raket voor de 22e keer

12 augustus om 09:32
Laatste update: 12 augustus om 19:15

Hoe maak je het lanceren van satellieten en dergelijke goedkoper? Door te zorgen dat je minder kosten hebt. Die kosten zijn een heel stuk lager wanneer je elke keer dezelfde raket kunt gebruiken en dat is precies wat SpaceX met de Falcon 9 raket doet.

SpaceX bedacht de Falcon 9, een raket die herbruikbaar is omdat deze weer terugkeert naar aarde. De raket draagt zijn lading richting de ruimte en land na 8,5 minuten weer op aarde. Deze landingplaats kan op het land zijn, maar meestal landt de raket rechopstaand op een high-tech vlot op zee.

Record

Gisteren vertrok de Falcon 9 raket vanaf VandenBerg-platform met bovenop de raket twee satellieten die voor breedband-communicatie moeten zorgen. De raket landt na 8,5 minuut weer veilig op een schip met de fantastische naam ‘Of Course I Still Love You’ in de Stille Oceaan. 

Het was de 22ste keer dat deze raket de ruimte inging en weer veilig terugkeerde op aarde. De Falcon 9 raket wordt ook gebruikt om de Starlink satellieten de ruimte in te sturen. Dan neemt de raket geen 2, maar meer dan 20 satellieten tegelijk mee de ruimte in. Er hangen al 6000 Starlink satellieten in een baan om de aarde, dan moeten er 42.000 worden.

Lees meer over SpaceX en abonneer op de nieuwsbrief