©Unsplash/SpaceX

De eerste commerciële ruimtewandeling vindt bijna plaats

De eerste commerciële ruimtewandeling vindt bijna plaats

26 augustus om 08:45
Laatste update: 26 augustus om 09:31

Morgen zal SpaceX een Falcon lanceren met daarop 4 astronauten. Twee van hen zullen de eerste ruimtewandeling ooit door burgers gaan uitvoeren.

Deze missie hoort bij het Polaris Dawn project van SpaceX en het is de allereerste commerciële vlucht waarbij een ruimtewandeling zal worden gemaakt.

Grote hoogte

Tijdens deze missie zal er een recordhoogte worden bereikt van 1400 kilometer. De Dragon capsule van SpaceX is nog nooit zo hoog geweest. Ter vergelijking het ISS zweeft op een hoogte van 400 kilometer in een baan om de aarde.

De ruimtewandeling zal niet op die hoogte plaatsvinden, op 700 kilometer hoogte zal de deur van de capsule open gaan om de twee astronauten de ruimte in te sturen.

Eva kostuum

Voor deze wandeling zal voor het eerst het nieuwe extravehicular activity (EVA) ruimtepak worden gebruikt. Een spannend moment omdat de pakken alleen nog maar op de aarde zijn getest. Het is de bedoeling dat in de toekomst deze pakken ook gebruikt gaan worden op de maan

Hoewel maar twee van de vier astronauten een ruimtewandeling gaan maken zullen alle passagiers aan het vacuüm worden blootgesteld. De Dragon heeft namelijk geen luchtsluis.

Deze commercieel vlucht is geen plezierreisje, want de vier astronauten worden ook aan het werk gezet. Er zal onderzoek worden gedaan naar de effecten van een dergelijke reis op het menselijk lichaam. Ook gaat men testen doen met Starlink. Dit systeem is bedoeld om internet via de ruimte te faciliteren op aarde, maar kan ook worden ingezet voor communicatie in de ruimte.

De crew van deze Polaris missie bestaat uit de piloot Scott Poteet en SpaceX-medewerkers Anna Menon en Sarah Gilles. De commandant van de missie is miljardair Jared Isaacman die zijn fortuin verdiende met het aanbieden van betaalsystemen.

Lees hier meer over SpaceX en abonneer je hier op de nieuwsbrief