Deze bekende fatbike-verkoper krijgt een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek

Strafrechtelijk onderzoek tegen bekende fatbike-verkoper
26 september om 19:41
Laatste update: 26 september om 20:17

Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de bekende fatbike-verkoper La Souris en diens eigenaar Armando Muis. Zij worden verdacht van de verkoop van illegale e-bikes.

Dat bracht het YouTube-kanaal BOOS vandaag naar buiten, waarna het OM dit heeft bevestigd. La Souris heeft volgens BOOS enkele tienduizenden illegale fatbikes met een te krachtige motor verkocht. Het bedrijf is ook bekend als verkoper van legale scooters, e-bikes en elektrische stepjes.

Fatbikes in beslag genomen

Eerder deze maand nam de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) al 1100 fatbikes van La Souris in beslag. Het ging onder meer om de e-bikes van QMWheels, omdat het opvoeren daarvan te makkelijk is. La Souris deed ook zelf een terugroepactie van die fatbikes.

Het onderzoek focust op de vraag of het bedrijf illegale fatbikes verkocht aan consumenten en daarbij deed alsof het legale e-bikes waren, terwijl ze niet voldeden aan de wettelijke eisen voor elektrische fietsen. Armando Muis stelt in een reactie dat zijn bedrijf door het OM-onderzoek ten onrechte in een slecht daglicht wordt gezet. "Wij zijn van mening dat onze productiemethodes in orde zijn", aldus Muis tegen het ANP.  "Ik sta achter de handelingen die wij getroffen hebben."

Onlangs bleek ook dat de inspectie op 16.500 fatbikes uit China beslag heeft gelegd, omdat dit illegale bromfietsen bleken te zijn. 

Leeftijdsgrens en helmplicht

Omdat het aantal ernstige ongelukken met fatbikes in Nederland de laatste tijd fors is toegenomen, wil de politiek strenge regels invoeren. Dinsdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor een leeftijdsgrens van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes. 

Of dit echt wordt ingevoerd, is echter juridisch zeer de vraag omdat er in de EU-verband geen onderscheid is tussen een fatbike en een elektrische fiets. Bovendien zullen de voorgestelde nieuwe regels over banddiktes en zadels vrij snel door fabrikanten te omzeilen zijn. Meerdere bedrijven hebben al gezegd dan vergelijkbare e-bikes te lanceren met dunnere banden en verstelbare zadels, waarvoor de nieuwe regels dan niet gelden.

Lees meer over fatbikes en elektrische fietsen, en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.