©Unsplash

Meta krijgt EU-boete van 91 miljoen euro om opslag van wachtwoorden

Meta krijgt EU-boete van 91 miljoen euro om knullige opslag gebruikerswachtwoorden

Vandaag om 16:00

Meta heeft een fikse boete gekregen van de EU: ditmaal gaat het om een bedrag van 91 miljoen euro voor het per ongeluk opslaan van wachtwoorden van gebruikers zonder bescherming of versleuteling.

Vijf jaar geleden werd het onderzoek naar de zaak gestart nadat Meta hier melding van maakte bij de Data Protection Commission (DPC) in Ierland. Het had een aantal wachtwoorden opgeslagen als basistekst (plaintext). Meta heeft dit meteen aangemeld toen het gebeurde. Volgens de DPC zijn er geen wachtwoorden beschikbaar gemaakt aan externe partijen.

Wachtwoorden

De reden dat Meta hier alsnog voor beboet wordt, is dat het algemeen bekend is dat gebruikerswachtwoorden niet in plaintext moeten worden opgeslagen, gezien het risico op misbruik van anderen, aldus de DPC. Hoewel Meta meteen na het ontdekken van dit probleem een oplossing zochtk is dat niet genoeg. Deze fout is gemaakt, mensen hun gegevens zijn verkeerd behandeld en daarom moet het miljardenbedrijf betalen.

Onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die in 2018 werd ingevoerd heeft Meta al 2,5 miljard euro moeten betalen voor overtredingen, waaronder een boete van 1,3 mlijard euro waartegen het bedrijf nog in beroep gaat. De AVG is gemaakt om onder andere de persoonsgegevens van EU-burgers te beschermen. Je hebt daarmee recht op inzage, correctie en verwijdering van je gegevens. Ook kun je hiermee aangeven dat je wil dat het verzamelen van je gegevens beperkt wordt. De wet verplicht bedrijven om beter na te denken en te handelen als het om data gaat. 

Lees meer over Meta en download de Bright-app.