Bosch onthult nieuwe motor en batterij voor e-bikes: dit is er verbeterd

©Bosch

Bosch komt met een nieuwe e-bike-motor en batterij: dit is er nieuw
30 september om 21:34
Laatste update: 30 september om 21:59

Bosch heeft zijn nieuwste motorsysteem voor elektrische fietsen en verbeterde e-bike-batterijen gepresenteerd. Het Duitse bedrijf noemt het 'de volgende stap' van de Performance Line CX. Dat type is vooral gericht bedoeld voor elektrische mountainbikes, maar er zijn ook andere soorten e-bikes met dit model.

Bosch is het merk dat misschien ook wel verantwoordelijk is voor je schone was, maar de Duitse fabrikant is daarnaast al jaren marktleider wat betreft aandrijfsystemen van elektrische fietsen. Een van de betere motorsystemen voor de e-bike is de Performance Line CX. Vandaag heeft Bosch daarvan een verbeterde versie aangekondigd.

Deze nieuwste versie van de e-bike-motor beschikt over 'geavanceerde sensortechnologie'. Maar misschien wel het meest interessante is de functie om hellingshoeken en trillingen te meten. Met een nieuwe functie genaamd 'hill start assist' kunnen fietsers 'uitdagend bergopwaarts terrein op een gecontroleerde manier en met volledige grip aanpakken'. 

Sneller, sterker en stiller?

De nieuwe Performance Line CX biedt een maximaal vermogen van maar liefst 600W met een koppel van 85 Nm. Bosch meldt verder dat dankzij de herontworpen sensortechnologie je trapkracht meer dan 1000 keer per seconde nauwkeurig gemeten zal worden. Dit zou volgens Bosch 'de dynamiek naar een geheel nieuw niveau tillen'. Dankzij de verbeterde interpretatie van de sensorsignalen moet je volgens Bosch 'altijd het juiste motorvermogen krijgen'. "Gevoelig, gecontroleerd en direct, of zacht, ingetogen en betrouwbaar voor lange ritten."

Daarnaast kun je een stillere versnellingsbak verwachten, waarbij de externe aandrijving kan worden ontkoppeld tijdens het afdalen, wat helpt om het geluid verder te verminderen. Hierdoor kun je nog meer genieten van de stilte om je heen in het bos – zonder gezoem.

Hoewel de Bosch Performance Line CX vaak op elektrische mountainbikes zit, worden er ook steeds meer trekking e-bikes uitgerust met dit type Bosch-motor. Dat zijn elektrische fietsen die geschikt zijn voor lange fietstochten. Enkele e-bikefabrikanten, waaronder Trek en Haibike, hebben vandaag al e-bikes met het nieuwe motorsysteem aangekondigd.

Nieuw scherm

Naast het nieuwe aandrijfsysteem komt er ook een nieuw e-bike-display, de Bosch Purion 400. Dit 1,6-inch scherm toont verschillende gegevens, maar natuurlijk vooral je snelheid.

Het scherm zou specifiek ontworpen zijn voor elektrische mountainbikes, aangezien het gemakkelijk achter het stuur kan worden geplaatst, waar het beter bestand is tegen een eventuele, ongewenste crash. Het materiaal van het scherm zal vermoedelijk ook robuuster zijn dan dat van de standaard e-bike-displays.

Een stevig scherm dat alles weergeeft dat je moet weten

Batterijen

Verwacht daarnaast ook een betere batterij, de nieuwe Bosch PowerTube 800 – de grootste batterij die het Duitse bedrijf ooit heeft ontwikkeld. Met 800 Wh heeft Bosch hiermee weer aansluiting gevonden bij zijn concurrentie. Bovendien kan de batterij ook in combinatie worden gebruikt, wat zorgt voor een totale capaciteit van 1.600 Wh.

Als je niet zoveel capaciteit nodig hebt, is er ook goed nieuws: Bosch introduceert eveneens de nieuwe PowerTube 600. En voor wie het echt compact wil houden, is er nog een derde optie: de PowerMore 250, een batterij zo groot als een waterfles.

Lees meer over elektrische fietsen en volg onze updates op ons WhatsApp-kanaal.