Hackers kunnen tienduizenden stoplichten in Nederland overnemen

©Unsplash

Hackers kunnen tienduizenden stoplichten beïnvloeden
Vandaag om 13:00
Laatste update: om 14:51

“Hey, nou is-ie weer rood.” Het is door een kwetsbaarheid in de software waarmee de verkeerslichten in Nederland worden aangestuurd mogelijk om ze op afstand over te nemen. 

Het is daardoor mogelijk voor hackers om een prioriteitsaanvraag naar een verkeerslicht te sturen en zo te bepalen dat ze van kleur veranderen. Dit blijkt uit een item van RTL Nieuws. Het probleem bevindt zich in de korteafstandsradio, een apparaat in de buurt van verkeerslichten in Nederland waarmee je kunt communiceren met de lichten. 

Stoplichten gehackt

Een ethisch hacker kreeg het voor elkaar om het systeem na te bouwen en kon daardoor doen alsof hij een ambulance of brandweerauto was. Die kunnen namelijk een prioriteitsaanvraag doen, waardoor ze eerder een groen licht hebben en dus beter doorgang vinden om zich naar een incident toe te snellen. Hij kreeg dat zelfs op kilometers afstand voor elkaar.

Het is nu een ethisch hacker die het ontdekt en die het dan ook meteen heeft gemeld bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Er wordt al gewerkt aan een nieuw systeem voor stoplichten, dat Talking Traffic heet. Dat werkt dan niet meer met een korteafstandsradio, maar met een mobiele internetverbinding. Dit zou niet gevoelig zijn voor de manier van hacken die nu is uitgevonden.

Van radio naar mobiele internetverbinding

Het oude systeem zou tegen 2030 volledig moeten zijn vervangen, maar als het inderdaad makkelijk kan worden gehackt, dan is het verstandig als er voor die tijd al een oplossing komt voor het probleem dat de ethisch hacker nu aan het (verkeers)licht heeft gebracht.

Lees meer over auto’s en abonneer je op onze nieuwsbrief.